Aa

Aa

Дозвољене посете у геронтолошким центрима и домовима за старе

Дозвољене посете у геронтолошким центрима и домовима за старе

Дозвољене посете у геронтолошким центрима и домовима за старе

Читај ми

Посете у геронтолошким центрима и домовима за старе на територији Републике Србије, које су биле забрањене због епидемије корона вируса, од данас, 09. јуна поново су дозвољене, након одлуке Кризног штаба за здравство Владе Републике Србије, а на основу мишљења епидемиолога.

 

У циљу обезбеђивања безбедног, једнаког и законитог поступања све до стварања повољне епидемиолошке ситуације COVID-19, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, донео је и Инструкцију о начину рада установа социјалне заштите за смештај корисника и организација социјалне заштите за пружање услуге домског смештаја одраслих и старијих приликом организовања посета корисницима на смештају.

 

Према донетој инструкцији, посете корисницима, које морају бити унапреде договорене и заказанe, могу се реализовати сваким даном, у повољним временским условима (температура изнад 18 степени) без кише и ветра, у периоду од 10 до 18 часова, у оквиру дворишта установе/организације.

 

Корисник може имати посете два пута седмичнo, а у зависности од његове жеље и здравственог стања, може трајати најдуже 15 минута по посети;

 

На уласку у двориште установе посетиоцима се врши провера температуре и других симптома болести Covid 19. Лицима који имају неке симптоме, забрањен је улаз, док се осталима на улазу у двориште обавезно врши дезинфекција руку, обуће (дезобаријера), а током трајања посете и корисник и посетилац морају носити заштитне маске, а посетилац обавезно мора имати и визир и држати се прописане дистанце од корисника од најмање 2 метра.

 

Обавеза запослених јесте да посетиоце и кориснике доводе до места посете и назад, као и да буду присутни током трајања посете (користећи заштитну опрему) у циљу спречавања директног контакта (додиривање, грљење, поздрављање) корисника и посетиоца.

 

Посетиоци не могу да се крећу по установи већ искључиво да буду само на месту које је унапред одређено за посету, у оквиру дворишта, где је обезбеђен простор за седење за највише три особе – корисник и највише два лица која долазе у посету. Место за посете обавезно мора бити дезинфиковано и пре и након реализоване посете. 

 

Уколико установа располаже са више улаза у двориште, неопходно је одредити само један улаз за лица која долазе у посету, у циљу вршења надзора и провере стања свих потенцијалних посетилаца.