Aa

Aa

Донација Балканског центра за миграције и CRS-а Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Донација Балканског центра за миграције и CRS-а Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Читај ми

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања данас је потписан Уговор о донацији којим је Балкански центар за миграције, уз финансијску подршку организације Catholic Relief Services – CRS, Министарству за рад за потребе збрињавања и прихвата миграната у Републици Србији обезбедио 2.597.748 динара.

Ова средства намењена су за ангажовање особља у Привременом прихватном центру у Прешеву од фебруара до краја априла 2016. године, чиме ће се значајно унапредити услови у којима мигранти бораве у овом центру. Донација је наставак континуиране подршке коју CRS и Балкански центар за миграције пружају у збрињавању и прихвату миграната у Србији.
Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, се захвалио на досадашњој подршци Балканског центра за миграције и CRS, посебно у Кањижи, када је та помоћ била хитно потребна.
Иванишевић је нагласио да је ова донација и уопште овакав вид помоћи, у смислу директне помоћи буџету Републике Србије, од изузетног значаја за нас, с обзиром на то да постоји потреба за ангажовањем додатног броја људи у прихватним центрима, а да донатори често нису у могућности да подрже и обезбеде средства за њихово ангажовање.
Горан Баста, извршни директор Балканског центра за миграције, подсетио је да ова организација од августа прошле године сарађује са институцијама Републике Србије и да је донација Министарству за рад део једне шире сарадње. Финансијски смо подржали, навео је Баста, ангажовање лекарских екипа преко домова здравља у Шиду и Прешеву, као и ангажовање преводилаца у ова два прихватна центра. Уговором који је данас потписан покривено је ангажовање додатног људства за наредна три месеца, а постоји могућност да се уговор и продужи.
Дино Мујановић, руководилац програма CRS-а за Србију, је нагласио да је потписивање Уговора о донацији са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за ангажовање особља за рад у прихватним центрима најсветлији пример сарадње са државним институцијама и да је та организација поносна што је могла да помогне Министарству да одговори на потребе на терену. Од јула прошле године CRS је за потребе збрињавања и прихвата миграната у Србији донирао око три милиона долара.