Aa

Aa

Дому у Јабуци уручено 100 сетвених јединица кукуруза

Дому у Јабуци уручено 100 сетвених јединица кукуруза

Читај ми

ПАНЧЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић уручили су данас 100 сетвених јединица кукуруза Дому за лица ометена у менталном развоју "Срце у јабуци" из Јабуке код Панчева.

Министар Вулин је након обиласка пољопривредног газдинства "Економија", које функционише у оквиру тог дома, рекао да ће Министарство рада инсистирати на томе да институције социјалне заштите у највећој мери буду економски самодовољне, што значи да колико је год могуће живе од свог рада.

Вулин је рекао да Дом обезбеђује највећи део хране који је потребан за штићенике, што је добро, те истакао да је то могуће само преданим радом, како корисника, тако и запослених.

Он се захвалио Министарству пољопривреде и заштите животне средине што је препознало да је социјалним установама оваквог типа потребна помоћ.
"Хвала Министарству пољопривреде на помоћи Дому "Срце у јабуци", али и томе што ће наставити да помаже и другим установама социјалне заштите", рекао је Вулин.

Министарка Богосављевић Бошковић рекла је да је то министарство покренуло акцију помоћи установама социјалне заштите уочи пролећне сетве, како би им се помогло да засаде и обраде земљиште.

Она је рекла да је за те установе обезбеђено 400 сетвених јединица семена кукуруза, као и 300 килограма семенског материјала соје.

Богосављевић Бошковић је након обиласка установе "Срце у јабуци", рекла да та установа функционише изванредно, јер је у оквиру свог рада осмислила и пољопривредне делатности.
"Ово је необичан и позитиван пример како се може одговорним односом према корисницима, али и друштву, омогућити добар рад", рекла је министарка пољопривреде и додала да је веома важно и што су корисници тог дома укључени у процес производње.

Дом "Срце у јабуци" има око 200 штићеника, о којима брине више од 60 запослених, а у оквиру дома постоји пољопривредно газдинство "Економија" на коме се производе ратарске и повртарске културе и узгајају свиње и пилићи за тов, као и коке носиље.

Дом обрађује око 80 хектара земље, а поседује и пластенике и систем за
наводњавање.