Aa

Aa

Дом за одрасла инвалидна лица у Земуну прославио 20 година од оснивања

Дом за одрасла инвалидна лица у Земуну прославио 20 година од оснивања

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је прослави обележавања 20 година од оснивања Дома за одрасла инвалидна лица у Земуну и пожелео успешан наставак рада запосленима, а корисницима пријатан боравак у дому уз обећање да ће приоритет Министарства и у наредном периоду бити брига о особама са инвалидитетом.

 

„Влада Србије омогућава пуну интеграцију у друштво особама са инвалидитетом сматрајући их равноправним грађанима наше земље, што доказује и однос према параолимпијцима који су за своје резултате вредно награђени. Поносни смо што нашу земљу представљају у најлепшем светлу и што се због њих наша химна чује у свету. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања предузима низ конкретних мера како би променила свест грађана Србије и уклонила стереотипе које постоје када су у питању особе са инвалидитетом “, рекао је Ђорђевић и додао да ће израда социјалних карти и умрежавање институција допринети правилну расподелу додељених средстава и спречавање евентуалне злоупотребе.

 

Ђорђевић је подсетио да је ове године Република Србија обезбедила већа средства за унапређење услова живота особа са инвалидитетом у односу на прошлу годину, односно око 1,7 милијарди динара додавши да се нада да ће сваке наредне године за то бити све више издвојених средстава из државног буџета.

 

„Лично ћу настојати да средства која се из буџета Републике Србије издвајају за побољшање особа са инвалидитетом наредне године буду још већа. Желимо да представници Савеза удружења кроз пројекте кажу шта им је то потребно како би се унапредили њихови услови живота, а ми ћемо заједно наћи најбољи начин да им помогнемо.“, поручио је министар.

 

В.Д. директора Микица Будумировић захвалио је министру Ђорђевићу на присуству обележавања овог јубилеја као и на подршци коју пружа Дому када су у питању нега и брига о корисницима. Истакао је да је досадашња сарадња са Министарством била на изузетном нивоу и додао да верује да ће се она наставити и у наредном периоду, као и да ће се трудити да своју улогу директора и поверење које је добио оправда на најбољи начин.

 

„О особама са инвалидитетом не треба причати негативно, већ само позитивно, треба да их социјализујемо и укључимо у свакодневне активности, да се крећу, посећују културне манифестације и учествују у спортским дешавањима“, поручио је Будимировић и истакао да су управо из ове установе кренула дешавања на пољу параолимпијског спорта и да су корисници установе Жељко Димитријевић и Милош Митић, који су док су живели у овој установи кренули да се баве спортом, а затим отишли корак даље, постигли значајне резултате и осамосталили се.

 

Српски атлетичар и параолимпијац Милош Митић, који је наступао на многим међународним такмичењима и освојио сребрну медаљу на ЕП у Велсу и бронзану медаљу на СП у Дохи 2015, а највећи резултат постиже на параолимпијским играма 2016. године када осваја сребрну медаљу са личним рекордом 26,84, захвалио је Дому за одрасла инвалидна лица у Земуну која им је пружила могућност да представљају Србију онако како заслужује.

 

Обележавању 20 година од оснивања Дома за одрасла инвалидна лица у Земуну присуствовали су државни секретар Ненад Нерић и и в.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић.

 

Министарство за рад , запошљавање, борачка и социјална питања оснивач је Дома за одрасла инвалидна лица у Земуну, који је основан 1998. године, прво као Пословна јединица Геронтолошког центра Београд, а 2002.год. се одвојио  као самостална Установа за смештај лица са телесним инвалидитетом у основи чега је церебрална парализа, параплегија, квадриплегија, мишићна дистрофија, мултииплекс склероза, фокомелија. Ова установа пружа висок ниво услуга социјалне и здравствене заштите, има професионалан и стручан кадар, добре услове становања и коректну сарадњу са корисницима улаже и додатни напор како би омогућила и сваки вид социо-културних контаката и активности корисника.