Aa

Aa

Додељено 28 грантова за подршку инклузији

Додељено 28 грантова за подршку инклузији

Читај ми

КРАЉЕВО - У оквиру пројекта "Европска подршка инклузивном друштву", данас је у Краљеву додељено 28 грантова за установе у 36 општина и градова које ће се наредне две године бавити услугама кућне неге, помоћи особама које живе са ХИВ-ом, деци на улици, запошљавању, образовању и оснаживању Рома.

Пројекат подржава Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, финансира Европска унија са 4,3 милиона евра, а грантове су примили представници републичких и покрајинских институција социјалне заштите, центара за социјални рад, општина и градова, удружења и фондација, институција из сфере образовања, као и јавних предузећа.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је на церемонији да је ово велика ствар нас и захвалио донаторима и свима који су направили пројекте и који ће их спровести.

Он је, захваљујући шефу Делегације ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту на "личном напору" да до те донације дође рекао ће се у свакој од заједница широм Србије учинити нешто конкретно да људи живе боље, да добију наду, да осете да их заједница поштује, да верује у њих и да их воли.

"Пројекти који су подржани овим конкурсом су они који се тичу инклузије Рома, побољшавања положаја особа са инвалидитетом, запошљавања младих, палијативног збрињавања најстаријих и најрањивијих", истакао је министар.

Вулин је навео да то представља и велики допринос и помоћ конкретној политици владе Србије, када је у питању социјална заштита.

"Ми смо и за ову годину предвидели чак повећана средства за социјалну заштиту и за наших 710.000 корисника који су од дечјих додатака, породиљских надокнада, разних инвалиднина, туђе неге и помоћи, борачких додатака, могу слободно да кажем да не морају да се брину ни за једно своје право, јер ниједно неће бити умањено ни за један динар", поручио је Вулин.

Према његовим речима, 101 милијарда динара, предвиђена за те конкретне ствари, биће потрошена у право време и неће се каснити ниједан дан, а истиче и да ће нека од давања бити након избора повећана, а и побољшана.

"Никада од 2000. ниједна влада није више улагала у социјалну заштиту, прошле године издвојили смо више од 740 милиона динара, само за процес лиценцирања. Ниједан дом за старе, центар за социјални рад није остао без помоћи. Надамо се да ћемо ове године или завршити или сасвим привести крају процес лиценцирања, а то значи да ће квалитет услуга свуда бити исти, у складу са највишим могућим стандардима", навео је Вулин.

Вулин је навео и да е за те услуге ове године предвиђено 400 милиона динара, а прошле године за исту намену предвиђено је 50 милиона динара.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт истакао да му је част и задовољство да промовише пројекте које ЕУ подржава и финаснира за добробит краљевчана и свих грађана Србије.

"Са нама су такође амбасадори и други представници земаља чланица ЕУ, Француске, Словачке, Чешке, Холандије и ово је велика прилика да заједно промовишемо то што заједно радимо и да видимо својим очима како то изгледа, шта се ради конкретно", рекао је Девенпорт.

Наводи да је социјално укључивање, солидарност са осетљивим групама, једно од основних вредности ЕУ, које је Србија усвојила, а то, каже, потврђује и присуство министра Вулина, као и његове речи.

"Конкретно желимо да грађани из угрожених група имају боље шансе за образовање, и да са породицама воде квалитетнији живот. ЕУ је донирала више од пет милиона евра за тај пројекат. Напорно смо радили са министарством да изаберемо најбоље пројекте, да доделимо средства за тих 28 пројеката широм Србије, вредности 4,3 милиона евра", рекао је Девенпорт.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић нагласила је да додела 28 грантова, као и предаја техничке документације за пројекат отпадних вода у Краљеву доста значи том граду и Србији уопште и да је то прави начин на који се брине о животној средини, којим се жели заштитити и земљиште, ваздух, вода, река Ибар.

"Ми смо се у свом мандату определили за системски приступ решавања проблема у животној средини, припремили смо документацију, она стоји, биће прослеђена ка ЕУ и очекујемо да ће почети радови, без обзира ко ће персонално бити на којој позицији. Радови ће кренути и биће у интересу и на корист грађана Краљева и Србије", рекла је Богосављевић Бошковић.

Истиче да ће пројекат за постројење отпадних вода омогућити прераду отпадних вода капацитета 90.000 становника у првој фази, са могућношћу проширења на еквивалент 120.000 становника, а да је укупна вредност тог пројекта 17,1 милион евра.