Aa

Aa

Додељене стипендије талентованим ученицима и студентима

Додељене стипендије талентованим ученицима и студентима

Читај ми

БЕОГРАД - Талентованим ученицима и студентима који су смештени у установе социјалне заштите, или су из породица које остварују право на новчану социјалну помоћ данас су уручене стипендије за период од јуна до децембра ове године.

Стипендије од око 10.000 динара које додељује Удружење осигуравача Србије добило је десеторо младих - троје из установа социјалне заштите и седморо из породица које остварују право на новчану социјалну помоћ.

"Додела стипендија талентованим ученицима и студентима из породица које примају новчану социјалну помоћ и без родитељског старања који су у нашим домовима је прилика да покажемо колико нам је стало до њих", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин додајући да стипендисти нису одабрани случајно, већ да су то заслужили својим радом и учењем.

Наводећи да је то добра прилика да друштво покаже колико цени њихов рад, Вулин је оценио да живот према тој деци није био фер и добар и да зато друштво мора да буде ту да помогне и нађе начин да им буде бар мало лакше у животу.

Министар је подсетио да стипендије нису издвојене из буџетских средстава, већ да их је доделило Удружеје осигуравача Србије.

"Ово је део њиховог профита. Надам се да ће се и остали бизниси у овој земљи понашати на пођеднако социјално одговора начин и да ће помоћи овој деци", рекао је Вулин додајући да се свако улагање у ту децу исплати.

Подсећајући да министарство рада има огроман буџет, више од 150 милијарди динара, што је трећина укупног српског буџета, он је истакао да се од тога 97 одсто одваја искључиво на права.

Према његовим речима, 97 одсто тог буџета одлази на дечје додатке, новчану социјалну помоћ, породиљске надокнаде...

"Ово је начин да та средства увећамо без да оптерећујемо било кога", закључио је Вулин захваливши се Удружењу осигуравача Србије на помоћи, али и породицама и васпитачима без чије помоћи деца не би била тако успешна.

Радмила Јашаровић за Удружење рекла је да су да су осигуравачи увек били друштвено одговорни те да им је задовољство да сваку такву акцију подрже.

"Увек је највеће задовољство када помоћ иде за децу јер деца су најважнија и неко укога сви највише желимо да улажемо", поручила је Јашаровић додајући да ће говори о стипендијама бити потписани са укупно 40 деце у различитим категоријама.

Члан комисије Зоран Милачић подсетио је да је министарство расписало конкурс у договору са Удружењем осигуравача Србије за стипендије од јуна до децембра ове године.

"Стипендије су око 10.000 динара по стипендисти, а корисници стипендија су деца и млади из система социјалне заштите или они који су на евиденцији центара за социјални рад или се налазе у установама за смештај или су у хранитељским породицама", рекао је Милачић.

Једна од добитница стипендије је и Данијела Пауновић (17) која се захвалила на добијеној стипендији додајући да ће јој она много значити.

"Свима значи што знамо да нас неко подржава и да је уз нас, да нисмо сами", рекла је Пауновић.