Aa

Aa

До краја године израда Нацрта стратегије за управљање економским миграцијама за период 2021. до 2027.

До краја године израда Нацрта стратегије за управљање економским миграцијама за период 2021. до 2027.

До краја године израда Нацрта стратегије за управљање економским миграцијама за период 2021. до 2027.

Читај ми

„Израда Нацрта стратегије за управљање економским миграцијама за период 2021. до 2027. године очекује се до краја године, а након јавних и интересорних расправа, а пре свега мишљења председника Србије Александра Вучића, нацрт ће бити представљен на Влади и кренуће се у израду Акционог плана“, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић након састанка са представницима Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), која финансира израду поменуте Стратегије.

 

Састанку је присуствовао и проф. др Владимир Гречић који је на челу тима који ће радити на изради Стратегије, као и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бојана Станић.

 

Министар Ђорђевић рекао је да се Влада Србије активно бави проблемом економских миграција, као и да у томе има потпуну подршку председника Александра Вучића.

 

„Подршка са највишег нивоа је од великог значаја за све који се баве решавањем овог проблема, који не постоји само код нас, већ целом свету. Чврсто смо решили да се, као држава, изборимо са проблемом економских миграција и верујем да ће стручни тим, који ће радити на изради Стратегије урадити свој посао на најбољи могући начин.  Могу да кажем да је Србија прва земља која је препознала проблем економских миграција и која ће у превенцији израдити стратегију са циљем да млади остану у својој земљи, а и да се сви који су отишли, врате“, истакао је Ђорђевић. 

 

Како каже, нада се да ће Србија, односно начин на који се бори са економским миграцијама, бити пример осталим земљама које имају исти проблем. Он је истакао да Република Србија има капацитет да изгради модерну и економски стабилну државу у којој ће млади остати и градити своју будућност. 

 

Проф. др Владимир Гречић рекао је да су циљеви стратегије да се успори одлазак младих, да се створе капацитети да се они који су отишли врате у своју земљу, али и да се привуку стручњаци из других земаља да дођу да живе и раде у Србији.

 

„Из године у године све већи број младих одлази из Србије и држава је свесна чињенице да мора нешто да предузме како би се ти одласци успорили. Један од начина јесте и доношење ове Стратегије“, рекао је Гречић и додао да су миграције нормална ствар и да не могу да се зауставе у потпуности, али свакако могу да се смање.