Aa

Aa

До краја године биће обрађено 6.000 захтева за пензије

До краја године биће обрађено 6.000 захтева за пензије

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да ће до краја године у оквиру Филијале за Београд ПИО фонда бити завршено свих 6.000 захтева за пензије који нису решени у законски предвиђеном року.

Он је новинарима након састанка са представницима те филијале и в.д директора ПИО фонда Драганом Калиновић рекао да постоји велики број притужби да се не ради довољно брзо што, како је казао, потврђују подаци да се 6.000 предмета не решава у законском року и да се чека и до шест месеци.

"То је за нас апсолутно неприхватљиво и дајем вам обецахање да ће до 31. децембра 6.000 предмета бити завршено и да од поцетка наредне године неће бити ни једног предмета који се не завршава у законском року", навео је Вулин истичући да је законски рок два месеца.

Он је прецизирао да 31. децембра ове године неће бити 6.000 предмета за стицање пензије који нису обрађени у законском року, а да од 1. јануара неће бити, или ће бити минималан број предмета који се не решавају у законском року.

Вулин је подсетио и на чињеницу да је било и штрајкова запослених фонда ПИО, али и да је дошло до значајно већег броја поднетих захтева оних који су желели раније да оду у пензију након доношења измена Закона о ПИО.

Министар је рекао и да је количина уплата у фонду ПИО у односу на прошлу годину значано порасла и да је просле године остварен прилив од 199 милиарди динара, а ове године 213 ,милијарди.

Вулин је са представницима ПИО фонда разговарао о ажурности Фонда у доношењу решења о остваривању права из пензијско-инвалидског осигурања.

Велика трагедија, не може се говорити о занемаривању

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да породица из околине Доњег Милановца у којој је двоје деце настрадало у пожару није корисник социјалне помоћи и да се не може говорити о занемаривању само зато што их је мајка оставила саме на 15-ак минута.
"Шта год да кажем може да буде само најдубља туга и ништа више", рекао је Вулин новинарима након разговора у Фонду ПИО истичући да центри за социјални рад у Србији добро раде свој посао и боре се да заштите оне којима је заштита потребна.

"То није породица која је у нашем систему, или у вези са Центром за социјални рад и не прима социјалну помоћ јер нису на ивици егзистенције", рекао је Вулин.

Он је навео да у систему Министарства рада има 8.000 запослених, а да је корисника 800.000.
"Једино што Центар за социјални рад може да уради је да одузме некоме дете због занемаривања. Јел та мајка замарила децу тако што их је оставила 15 минута саме да оде по воду. Мислите ли да Центар за социјални рад може да буде ту, броји 15 минута и 16 минута одузме некоме дете? Хајде да будемо максимално људи према трагедији која се десила. Хајде да будемо људи и кажемо то је трагедија, али и да будемо поштени према том социјалном раднику, мајци, оцу...", поручио је Вулин.

Он је рекао да социјални радник не може никога да учи како да чува своје дете или бар не може то да чини 24 сата .
Како је казао, пропусти се увек дешавају али не може социјални радник да буде 24 сата у нечијој породици.
"И ова мајка, која је јуче доживела трагедију читавог живота ће рачунати тих 15 минута када је отишла по воду јер у кући није било текуће воде", казао је Вулин напомињући и да је та породица из околине Доњег Милановца у којој је јуче двоје мале деце настрадало у пожару претрпела штету у мајским поплавама и да је ту била привремено смештена.

Очекујем успешне разговоре са ММФ-ом

БЕОГРАД - Министар рада Алексаднар Вулин изјавио је данас да ће се састати са представницима ММФ-а, да ће Министарство рада дати свој допринос тим разговорима, као и да очекује да ће они бити успешни.

"То нећемо знати до самог краја, учинићемо оно што је до нас, а Министарство рада ће, као и увек, водити рачуна прво о интересима радника и пензионера, као и оних чија права штитимо, социјално угроженима, а видећемо како ММФ гледа на то", рекао је Вулин новинарима у Београду, после састанка са представницима Фонда ПИО.

На питање да ли очекује нове услове који се односе пре свега на реформе Вулин је рекао да не може да се изјасни о томе и да то треба питати представнике ММФ-а.

Он је навео да се реформе које се спроводе у Србији не спроводе само због ММФ-а, већ због себе, да би републички буџет био здравији, да бисмо трошили онолико колико зарађујемо...
"То су ствари које бисмо радили и са ММФ-ом и без ММФ-а", поручио је Вулин и додао да врло често представници међународних финансијских институција траже од нас много ригорознију штедњу, значајно веће смањивање пензија и јавних расхода.

"Рекли смо шта можемо да урадимо, то је урађено. Донели смо веома важне одговарајуће законе, предузели мере и видећемо како ће се о томе изјаснити ММФ", рекао је Вулин.