Aa

Aa

Ђорђевић: „Женско предузетништво је будућност у коју верујем“

Ђорђевић: „Женско предузетништво је будућност у коју верујем“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања присуствовао je конференцији под називом “Безбедност и здравље на раду у женском предузетништву“ која је одржана у Палати Србија и том приликом истакао да је анализа привредних активности у 13 европских земаља показала је да је женско предузетништво утицајније у Србији него у Данској, а српске компаније у којима се на водећим позицијама налазе жене имају већи удео у оствареној добити у односу на сличне компаније у Немачкој, Белгији, Чешкој, Словачкој и Мађарској.

 

Овом приликом министар је истакао да је обавеза сваког послодавца да запосленом обезбеди услове за безбедан и здрав рад на радном месту.

„Влада Републике Србије и председник Александар Вучић учинили су све да обезбеде што више нових радних места исказујући истовремено пуну посвећеност унапређењу положаја запослених и безбедности на раду. А јаке и успешне компаније су гаранција за привредни раст, просперитет друштва и стабилност државе“, рекао је Ђорђевић.

 

Он је рекао да је циљ коме тежимо смањење броја повреда на раду, због чега ће министарство и Управа за безбедност и здравље на раду бити посвећени наставку промоције безбедности и здравља на раду.

 

„Проглашавање 2019. године за годину безбедности и здравља на раду од стране Владе допринеће и укључивању јавности у процес унапређења културе превенције, а сарадња органа државне управе, репрезентативних синдиката и репрезентативних удружења послодаваца утицаће на даљи развој социјалног дијалога у овој области“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је истакао да усвојеном Стратегијом безбедности и здравља на раду за период 2018 - 2022. година настојимо да смањимо број смртних случајева на радном месту, несрећа, повреда и оштећења здравља.

 

„У току ове 2019. години биће донет нови Закон о безбедности и здрављу на раду и Закон о осигурању од повреда на раду ради накнаде штете. То је још један од доказа да смо посвећени мисији унапређења система којим се достижу највиши стандарди безбедности и здравља на раду“, поручио је он.

 

На крају министар је истакао своју пуну подршку свим дамама које се одлуче за женско предузетништво, јер то пословање представља потпуно остварење равноправности у пракси.

 

„Женско предузетништво је будућност у коју верујем“, закључио је он.

Поред министра састанку је присуствовала в.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула, Ана Ђокић посебни саветник министра  и 82 жене предузетнице.