Aa

Aa

Ђорђевић: Влада Србије неће одустати од циља да 2025. године просечна плата буде 900 евра, а пензија 440

Ђорђевић: Влада Србије неће одустати од циља да 2025. године просечна плата буде 900 евра, а пензија 440

Ђорђевић: Влада Србије неће одустати од циља да 2025. године просечна плата буде 900 евра, а пензија 440

Читај ми

„Нове прилике за младе да раде и остану у својој земљи као и обезбеђивање лакшег и ефикаснијег начина за остваривање права грађана, у врху су приоритета рада Министарства у наредном периоду“, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић након 97. редовне седнице Социјално – економског савета.

 

Према речима министра, без обзира што се држава налази у тешкој ситуацији изазваном епидемијом корона вируса, са којом се бори цео свет, одржан је конструктиван дијалог чланова СЕС-а.

 

„Министарство на чијем сам челу наставиће да ради на остваривању боље комуникације са грађанима, а то ћемо остварити тако што ћемо на лак начин послодавцима и радницима омогућити  да се јасно информишу о својим правима у области рада током епидемије, као и начину за њихово остваривање“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је подсетио да већ сада на сајту Министарства постоји посебан део где радници могу да провере свој тренутни радни статус (https://ocs-opa.rightnowdemo.com/ocs_opa/owda/startsession/covid19_rs_l… ) и све оно што им припада по Закону о раду, као и да уколико утврде да су им одређена права ускраћена, то и пријаве Инспекцији рада.

 

Како је навео, поред тога, завршава се процес електронског вођења докумената и Е – писарница, те ће Министарство радити и на томе да се што више различитих захтева подноси управо електронски, да грађани не морају да троше време на долазак већ да се о свему информишу путем сајта, а на исти начин и да електронски поднесу пријаве.

 

Ђорђевић је навео да је у наредном периоду у плану и реорганизација Националне службе  за запошљавање, која треба да се спроведе 1. септембра у сарадњи са Светском банком. 

 

„Акценат ће бити на младима, обезбеђивању шанси за оне који завршавају студије, завршили су или још увек студирају. Држава брине о младима и циљ нам је да им пружимо најбоље услове да остану у нашој земљи, баве се оним што воле и за шта су компетентни и тако имају могућност да оснују и своје породице у Србији“, рекао је министар.

 

Када је реч о даљем ангажовању СЕС-а Ђорђевић је истакао да ће предложити да се социјални партнери укључе у даљи рад Кризног штаба, посебно у области привреде.

 

„Влада Србије и даље ће пратити стање у  економији и привреди, као и на тржишту радне снаге. Крајњи циљ јесте да 2025. године просечна плата буде 900 евра, а пензија 440 евра и од тога нећемо одустати“, закључио је Ђорђевић.

 

Конференцији су присуствовали председавајући СЕС-а председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић, председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић и потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић.