Aa

Aa

Ђорђевић: Влада посвећена унапређењу положаја Рома у Србији

Ђорђевић: Влада посвећена унапређењу положаја Рома у Србији

Ђорђевић: Влада посвећена унапређењу положаја Рома у Србији

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је свечаном пријему поводом конференције о резултатима Декаде инклузије Рома под називом „Наслеђе, стечено искуство, најбољи примери и шта даље?“ у Скупштини града Београда.

 

"Богатство једне државе чине различитости. Поносни смо на чињеницу да имамо председника Републике Србије чији је приоритет, као и приоритет ове Владе, унапређење положаја националних мањина", рекао је Ђорђевић.

 

Министар је овом приликом истакао значај конференције која ће бити одржана у петак, 21. јуна 2019. године у Палати Србија, на којој ће учествовати чак 120 представника различитих институција и организација, првенствено, ромских, Делегација Европске уније, Мисија Савета Европе, УН Wомен, Регионални савет сарадњу, ГИЗ и други.

 

Министар Ђорђевић овом приликом је истакао да одржавање конференције представља спремност државе да обезбеди још веће поштовање људских права, али и виши степен грађанске свести о проблемима са којима се сусрећу насионалне мањине и додао да је циљ конференције јачање положаја ромског становништва и њиховог укључивања у све сфере друштвеног живота.

 

„Неопходно да сви, држава и друштво, заједно учествују у укључивању ромске заједнице, свим својим афирмативним социјално-културним карактеристикама, уз очување њихове националне свести, језика и обичаја. На тај начин, донећемо исправније закључке у интересу свих наших грађана. Дискриминација Рома је део прошлости. Поносни смо на то што у нашем друштву живе и многи познати Роми. Али веома смо поносни и на то што ће Београд добити нову школу коју ће похађати ромска деца “, рекао је министар и додао да Роми, као и остале националне мањине, на то имају право.

 

Свечаном пријему, који је отворио градоначелник града Београда проф. др Зоран Радојичић, присуствовали су амбасадор Словачке у Србији Дагмар Репчекова, државни секретар Стана Божовић, посебни саветник министра Ана Ђокић и многобројне друге званице.