Aa

Aa

Ђорђевић: Улажемо континуиране напоре како бисмо унапредили пословни амбијент

Ђорђевић: Улажемо континуиране напоре како бисмо унапредили пословни амбијент

Ђорђевић: Улажемо континуиране напоре како бисмо унапредили пословни амбијент

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић учествовао је на панелу одржаном на представљању “Беле књиге” Савета страних инвеститора где је поручио да Закон о агенцијском запошљавању врло брзо треба да уђе у скупштинску процедуру и навео да је циљ тог прописа да сви радници буду доведени у исти положај.

 

Ђорђевић је рекао да у Републици Србији такав закон до сада није постојао, али да је један од приоритета ресора којим руководи да сви радници имају иста права и да се спречи нелојална конкуренција.

 

„Нови закон о безбедности на раду треба да унапреди безбедност радника и додатно смањи број оних који у Србији раде на “црно”, а тај број је последњих година све мањи. Морам да истакнем да Инспекторат за рад посвећено ради свој посао, а недавно је настављен и пројекат „Реци не раду на црно“. Нагласио бих да је неопходно осигурати да сви играчи на тржишту поштују законе, као и да је Влада већ донела одлуку о повећању броја инспектора и проширењу њихове надлежности“, истакао је Ђорђевић.

 

Ђорђевић је рекао да се у складу са дигитализацијом која је један од приоритета Владе, у Министарству ради на увођењу система за дигитално архивирање докумената, као и да је већ уведено флексибилно радно време. Министар је још указао и на важност одлуке Владе да се позабави економским миграцијама и подсетио да је основано и координационо тело за спречавање економских миграција.

 

„Тренутно је у изради стратегија за спречавање економских миграција која ће бити добра основа за акциони план у настојању да се не само спречи одлазак људи, него да се привуку они који су већ отишли да се врате у Србију. Министарство је окренуто и реформи Националне службе за запошљавање што ће, надам се, допринети да идуће године Србија има довољно радне снаге“, објашњава министар и додаје да ће Влада Србије радити на смањењу папирологије, што је савет и страним инвеститорима, како би бирократске процедуре у нашој земљи биле што једноставније. 

 

Како је рекао, за Владу је важна сарадња са Саветом страних инвеститора, те је поручио да је циљ да сваке године привредни амбијент у Србији буде све бољи.

 

„Никад нисмо задовољни бројем инвестиција. Ми желимо да оне расту из године у годину, а најбољи начин за то је да управо они који су дошли у Србију сматрајући да је у Србији добар амбијент за улагање кажу шта би требало да се унапреди како би Србија била још привлачнија”, закључио је Ђорђевић и поручио да ће Министарство наставити реформе како би дошло до што значајнијег унапређења пословног амбијента.