Aa

Aa

Ђорђевић у Кикинди о унапређењу услова у области социјалне заштите

Ђорђевић у Кикинди о унапређењу услова у области социјалне заштите

Ђорђевић у Кикинди о унапређењу услова у области социјалне заштите

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетио је Град Кикинду, где је разговарао са свим представницима институција које су у надлежности ресорног министарства како би заједнички договорили начине за унапређење њиховог рада у циљу пружања најбоље услуге грађанима Севернобанатског округа.

 

Министар Ђорђевић посетио је Геронтолошки центар у Кикинди, и у склопу њих организационе јединице Стари и Нови дом, где је истакао да ће, захваљујући заједничкој подршци града и ресорног министарства, ОЈ Нови дом бити у потпуности реконструисана, док ће у ОЈ Стари дом бити изграђена нова зграда.

 

„Реконструкција и изградња нове зграде у оквиру Геронтолошког центра је лепа вест за све грађане Кикинде, којима је неопходан смештај, с обзиром да ће, поред унапређења постојећих услова, бити повећан и капацитет ове установе. Желимо да унапредимо квалитет услуга социјалне заштите у целој Србији, јер наша обавеза је да грађани буду задовољни и да на најквалитетнији начин добију све оно што им је неопходно“, рекао је министар и додао да ће за ову намену, у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима, бити издвојено 240 милиона динара.

 

Министар Ђорђевић разговарао је и са представницима Националне службе за запошљавање и подсетио на недавно потписан Споразум о учинку НСЗ-а за 2020. годину и додао да ће у наредном периоду НСЗ имати већу ефикасност на терену као и да ће се тежити томе да се будуће генерације образују у складу са тржиштем рада, чиме ће се смањити потреба за преквалификацијама.

 

Према речима министра и кроз разговор са представницима ПИО фонда, брига о најстаријим грађанима свакако остаје један од приоритета Владе Србије и у наредном периоду, те ће се у вези са тим, континуирано пружати подршка ка унапређењу њихових услова живота.

 

Као једну од лепих вести за грађане Кикинде, Ђорђевић је навео и изградњу новог Центра за социјални рад и истакао да ће Кикинда имати нов, модеран центар за социјални рад и у складу са мишљењем стручних људи о томе како треба да изгледа један дом, како по броју запослених, тако  и по величини и адекватној опреми.

 

„Кикинда ће бити један од 5 градова у којем ће бити изграђен нови Центар за социјални рад, у оквиру пројекта „Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије“, које  Министарство спроводи у сарадњи са УНОПС-ом. Средства су обезбеђена и остало је само да се потпишу споразуми између града, Министарства и УНОПС-а, те верујем да ће се у јуну кренути са изградњом“, истакао је Ђорђевић.

 

Градоначелник Кикинде Павле Марков истакао је да су најважнији планови за 2020./2021. годину свакако реконструкција Геронтолошког центра као и изградња Центра за социјални рад.

 

„За 2020. годину град је определио 135 милиона динара за побољшање услова рада како установа социјалних заштита тако и свих корисника у Кикинди. Оно што можемо да истакнемо јесте да из године у годину, преко три године, опада број корисника социјалне заштите. То је нешто што недвосмислено говори о узлазној путањи привредног живота у Кикинди“, рекао је Марков и захвалио министру Ђорђевићу на ангажовању и Министарству на подршци.

 

Директор Геронтолошког центра Светислав Вукмирица истакао је да је након данашњег састанка уверен да ће се у наредном периоду реализовати све што је било у плану.

 

„Имали смо прилику да покажемо шта смо до данас урадили, али и да истакнемо планове и пројекте на којима смо радили у претходном периоду. Спремни дочекујемо ова боља времена која су пред нама и радује ме чињеница што ће Геронтолошки центар имати најбоље услове жиота и рада“, рекао је Вукмирица.

 

Приликом посете Кикинди, министар је обишао и Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама  „Чигра“, као и Прихватилиште за бескућнике и жртве породичног насиља и Сигурну кућу.