Aa

Aa

Ђорђевић: Сви грађани у Републици Србији су једнаки и морају да имају иста права, без обзира на националну и верску припадност

Ђорђевић: Сви грађани у Републици Србији су једнаки и морају да имају иста права, без обзира на националну и верску припадност

Ђорђевић: Сви грађани у Републици Србији су једнаки и морају да имају иста права, без обзира на националну и верску припадност

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са представницима ромских организација цивилног друштва и Националног савета ромске националне мањине о унапређењу положаја Рома.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је један од најважнијих пројеката инклузије Рома у Републици Србији ,,Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који финансира Делегација Европске уније у Србији из ИПА 2016 програма.

 

Такође, истакао је значај регионалне конференције ,,Декада инклузије Рома“ која је одржана у Београду, 21. јуна 2019. године, под покровитељством Министарства и амбасаде Републике Словачке, а уз партнерство Савета за регионалну сарадњу и бројних других организација.

 

„На овој конференцији разматрани су актуелни регионални и национални институционални, нормативни и друштвени оквири за спровођење јавних политика социјалне инклузије Рома и Ромкиња. Циљ овог догађаја била је размена искустава и примера добре праксе, као и усаглашавање начелних смерница за деловање у наредном периоду, што мислим да смо и постигли”, рекао је Ђорђевић и додао да су од земаља учесница, осим Републике Србије, били присутни и представници Републике Северне Македоније, Републике Албаније, Босне и Херцеговине и Словачке Републике, а учешће у панелима узели су и представници бројних невладиних и међународних организација.

 

Министар је информисао саговорнике да је запошљавање и отварање нових радних места у фокусу рада овог Министарства и подвукао да се кроз пројекат ,,Иницијатива за инклузију“,  у којем је Министарство један од партнера, подстиче запошљавање превасходно Рома.

 

„У Републици Србији су сви грађани једнаки и морају да имају иста права, без обзира на националну и верску припадност и тиме ћемо се водити у будућности. Желимо да имамо друштво у ком ће различитост бити општеприхваћена појава која неће никога дискриминисати, већ пружити једнаке шансе за све“, истакао је Ђорђевић.

 

Председник Националног савета ромске националне мањине Републике Србије Далибор Накић прихватио је идеју министра Ђорђевића да се састанци са представницима Рома организују једном месечно.

 

 „Министар Ђорђевић је први министар који нас је позвао на један овакав састанак, на чему смо му веома захвални. Ово је јединствена прилика да отворено разговарамо о свим великим изазовима са којима смо суочени.  Желим да истакнем да је министар одувек имао слуха за нас и верујем да ће редовни састанци на месечном нивоу допринети далеко бржем и бољем решавању многих актуелних проблема”, рекао је Накић.

 

На крају данашњег сусрета, постигнут је договор да наредни састанак буде одржан следећег месеца, као и да је неопходно позвати релевантне представнике Министарства просвете, Министарства здравства и државне управе са циљем свеобухватног унапређења инклузије Рома.