Aa

Aa

Ђорђевић: Србија ће наставити да тражи правду за децу Гораждевца

Ђорђевић: Србија ће наставити да тражи правду за децу Гораждевца

Ђорђевић: Србија ће наставити да тражи правду за децу Гораждевца

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, као представник Владе Републике Србије, присуствовао је обележавању 16 година од страдања српске деце у Гораждевцу у "Спомен соби" у Београду и том приликом је поручио да ће Србија наставити да тражи правду и кривце за тај злочин.

 

"Трагедија није почела пре 16 година, почела је одавно, кулминирала је 1998. и 1999. године, а траје и данас. Нећемо заборавити на жртве и нећемо престати да тражимо кривце и као представник Владе кажем: ''Kосово је Србија и тако ће и бити заувек''", рекао је Ђорђевић.

 

Према његовим речима, трагично је када се данас чују поједини гласови из међународне заједнице да се злочини уопште нису дешавали и истакао да је дужност и обавеза државе да негује сећање на жртве и да тражи правду.

 

"Оно што се десило пре 16 година је само врхунац, јер пуцањ у децу није само пуцањ у човека, већ и у нашу државу и показује безочност и трагичност свега што се дешавало", истакао је министар.

 

Навео је да мудра политика Владе Србије и председника Александра Вучића, вођена жељом за дијалогом, неће заборавити и довести до тога да се престане с тражењем правде.

 

"Ми ћемо наставити да радимо на томе, ми ћемо наћи кривце. То не може породицама жртава да врати све што су изгубили, али може да покаже поштовање и бригу државе", казао је Ђорђевић.

 

Владу Србије представљао је и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, помоћник директора Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, а обележавању су присуствовали и представници верских заједница у Србије, испред СПЦ Радивоје Панић, београдски надбискуп Станислав Хочевар и рабин Исак Асијел, као и представници Амбасаде Русије и директорка Центра за евроатланстске студије Јелена Милић.

 

У злочину који се догодио 13. августа 2003. године у Гораждевцу код Пећи, непознати починиоци су пуцали из аутоматског оружја на српске тинејџере, који су били на купању на реци Бистрици. Убијени су Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12), а тешко су рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).