Aa

Aa

Ђорђевић: Република Србија и регион Западног Балкана потпуно посвећени процесу интеграција

Ђорђевић: Република Србија и регион Западног Балкана потпуно посвећени процесу интеграција

Ђорђевић: Република Србија и регион Западног Балкана потпуно посвећени процесу интеграција

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је Националну конференцију „Да нико не буде заборављен у процесу европских интеграција“ која се одржава у оквиру иницијативе за социјалну димензију, а која окупља око 200 учесника, укључујући представнике Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства за европске интеграције, Делегације ЕУ и амбасаде Немачке у Србији, директоре регионалних и локалних невладиних организација, представнике општина које развијају програме, као и чланице регионалне Ирис мреже. 

 

Ђорђевић је подсетио да је средином претходне године Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања започело пројекат под називом „Иницијатива за социјалну димензију европских интеграција“, као и да је током регионалне конференције која је одржана у новембру 2018. године, потписана Декларација о унапређењу социјалне политике на регионалном нивоу. 

 

„Иницијативом за социјалну димензију европских интеграција направили смо заједнички корак напред. Верујемо да она и Европској унији представља јасан доказ да су Република Србија и регион Западног Балкана потпуно посвећени процесу интеграција. Степен развијености у појединим сегментима социјалне заштите донекле се разликује у земљама потписницама али су нам заједнички наслеђе и историја, па сам стога уверен да су и изазови који стоје пред нама заједнички“, рекао је министар Ђорђевић.

 

Он је да је истакао у сарадњи са партнерима на овом пројекту, немачком хуманитарном организацијом АСБ и господином Кнутом Флекенштајном лично, спроведен пројекат у 15 општина у Србији, које су, са својим пројектима, постале део регионалног портфолија пројеката и изразио надање да ће донатори у великој мери показати заинтересованост за улагање.

 

Ђорђевић је рекао да Министарство тренутно спроводи велики пројекат оснаживања центара за социјални рад. Њиме је предвиђено и формирање нових центара који ће бити изграђени у складу са прописима и потребама, и представљаће пример добре праксе у систему реформи Републике Србије. 

 

„Захвалио бих се господину Флекеншајну лично и партнерима на овом пројекту који су подржали наше напоре и ујединили регион на овај начин, а такође и међународним организацијама и свим страним партнерима који улажу финансијска средства како би се грађанима Републике Србије омогућио квалитетнији живот. То је заједнички циљ ком тежи не само ресорно министарство, већ и целокупна Влада Републике Србије, као и наш председник Александар Вучић“, закључио је министар.