Ђорђевић: „Права радника су наша обавеза“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, поводом недавних шпекулацијама о проблема радника у фабрици Кајзен, рекао је за медије да ће се борити за радничка права која су за њега Свето писмо.

 

„Ми не разликујемо приватне од државних институција. Не разликујемо домаће и страно, за нас постоји само закон. Имао сам  разговор са турским инвеститорима и рекао сам нешто што се некима од њих можда не свиђа, али Република Србија, Министарство за рад и ја лично као министар, морамо да се боримо се за сва радничка права у складу са законом“, рекао је  министар Ђорђевић.

 

Министар је истакао да нико није повлашћен, и да су права и обавеза и послодаваца и радника да поштују закон.

У вези са притужбама на услове рада у фирми Кајзен, Ђорђевић је рекао да је све решено.

„Инспекција је била на терену, а послодавац кажњен“, истакао је министар.

 

Ђорђевић је објаснио да је неопходно да се радници обрате надлежним институцијама, у случају да имају проблем, у тренутку док су још у радном односу.

 

„Морате да нам кажете све док још радите у фирми и док фирма ради, јер после буде најчешће касно“, истакао је министар.

 

Према његовим речима, Влада Србије ради све да се такве ствари, као што су трговина људи и кршење радничких права не догађају.

 

„Сигурно ће их бити, али наша дужност је да спречимо то. Када се прави уговорна обавеза постављају се услови под којима радник жели да ради код послодавца. Облигација се прави између радника и послодавца,а  они својевољно стављају потпис. Наша дужност је да креирамо боља радна места и боље услове рада и амбијент, да домаћи бруто производ буде већи, да расте кредитни рејтинг, а сви остали услови када је у питању привреда су на високом нивоу. Као земља напредујемо из дана у дана и то ће створити могућности да се створе услови за повећање плата, а тако се побољшавају и услове рада за наше раднике“, објаснио је Ђорђевић.