Aa

Aa

Ђорђевић посетио малог хероја Тадију

Ђорђевић посетио малог хероја Тадију

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, са својим сарадницима, посетио је малог Тадију, који сутра навршава месец дана живота, а који је два сата по рођењу, по снежној мећави, са само једним малим исцепаним ћебетом остављен у Малом Црнићу, у плетеној корпи, крај пута.

 

“Данас смо посетили Тадију, малог хероја који је остављен пре месец дана, у најгорим могућим условима у снегу. Преживео је пуком срећом тако што га је једна мештанка Малог Црнића пронашла промрзлог и већ тако рећи завејаног у снегу. Центар за социјални рад обавио је посао  на најбољи могући начин. Још једном смо показали грађанима, да држава и Центар за социјални рад, раде свој посао одговорно, и планирамо да наставимо да бринемо о сваком детету наше земље. Мали Тадија се данас налази у сигурним рукама, здрав и са осмехом на лицу. Једна тужна судбина је претила да се заврши трагично, али на срећу сада је све у најбољем реду. Желим да поручим грађанима да ћемо наставитри да водимо бригу о свим малишанима, јер деца су наш приоритет”, рекао је министар Ђорђевић.

 

Драган Вулевић, посебни саветник министра задужен за социјалну заштиту, истакао је да је у конкретној ситуацији Центар за социјални рад Мало Црниће на нивоу високо професионалних стандарда одрадио збрињавање малолетног детета и обезбедио му је бригу о здрављу, безбедност и егзистенцијалне услове за даљи раст и развој.

 

“У наредних неколико месеци утврдиће се породично правни статус детета и одредити његова даља судбина. Ово је други случај напуштања малолетног детета у веома лошим околностима и у оба случаја Центар за рад је одрадио свој посао у складу са стандардима стручног рада. Оно што је најважније, је да је Центар одмах одредио лично име деци, пронашли им старатеље, уписали их у матичну књигу рођених и обезбедили им даљу заштиту у оквиру оптималних услова за њихов даљи раст и развој“, истакао је Вулевић.

 

Сузана Мишић, вршилац дужности помоћника министра у Сектору за бригу о породици и социјалну заштиту, нагласила је значај брзог и правовременог реаговања у ситуацијама попут ове.

 

„Читава процедура је урађена на веома брз начин иако у овом Центру ради само пет стручних радника. Обично будемо прозивани због непријатних ситуација, нажалост о ономе што се добро заврши, ретко се говори. Ово је прилика да покажемо да у овом тешком послу има ситуација које се заврше на срећан начин. Веома смо задовољни радом овог Центра и то је препорука и за све остале колеге у систему социјалне заштите да на ваљан начин обављају свој посао, да са ентузијазмом и професионалношћу приступају проблемима, који су наш свакодневни изазов“, поручила је Мишић.

 

Дијана Мирковић, директор Центра за социјални рад у Малом Црнићу подсетила је да је Центар 25. јануара добио информацију од полицијске управе да је у насељу у Малом Црнићу на локалном путу пронађена беба.

 

„Наш стручни тим је изашао на лице места, где су већ били радници Дома здравља Мало Црниће и докторка је прегледала бебу. Након тога Центар за социјални рад је контактирао болницу и добио информацију да је беба дечак у првом дану живота, да је опште стање детета добро и да је здраво, као и да је пронађено два сата након рођења.  Центар за социјални рад ће у складу са породичним законом, стандардним процедурама стручног рада да предузме мере из наше надлежности. Бебу смо 12.02. ове године из пожаревачке болнице збринули смештањем у хранитељску породицу. Хранитељици смо предали документацију о детету, обезбедили смо здравствену заштиту детета коју хранитељица може да користи за лечење детета до добијања здравствене заштите, направили смо уговор о хранитељству и обезбедили смо једнократну новчану помоћ  за бебу“, рекла је Мирковић.