Aa

Aa

Ђорђевић посетио је први хоспис дневни центар у Србији

Ђорђевић посетио је први хоспис дневни центар у Србији

Ђорђевић посетио је први хоспис дневни центар у Србији

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетио је први хоспис дневни центар у Србији, чији је пројекат успешно спроведен током две године имплементације захваљујући подршци Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија и финансијској подршци ЕУ.

 

Министар Ђорђевић истакао је да су дуготрајна нега и палијативна заштита препознате у свим законима наше државе и стратешким документима који се ослањају и поштују актуелне европске и светске трендове. Он је такође навео да поменути Центар за терминално оболеле пацијенте и њихове породице, представља пример добре праксе, као и да је показатељ да организација цивилног друштва удруженог око јавног интереса може да допринесе развоју и побољшању квалитета услуга грађанима којима је ова услуга важна. 

 

„Дужност и обавеза Министарства је да у свим сферама пружа подршку грађанима наше земље, сходно могућностима. Центар који покрива 20 смештајних капацитета, мали је за целу Србију, али је важан први корак, који води ка отварању још центара попут БЕЛхосписа. Влада Републике Србије се залаже да својим грађанима пружи сву могућу услугу и оствари сва очекивања која они потражују од државе“, рекао је министар Ђорђевић и додао да је Министарство пружило пуну подршку Центру, посебно у прикупљању адекватне документације за лиценцирање услуге, која је припремљена у сарадњи са Инспекторатом за рад.

 

На помоћи и подршци Министарства и других институција, захвалио се амбасадор Уједињеног Краљевства и председавајући почасног одбора БЕЛхоспис центра Денис Киф.

 

„Завршетак нашег пројекта омогућила је сарадња многобројних експерата, волонтера, као и подршке многих ресора. Захваљујући њима и искреној намери да се помогне људима у најтежим тренуцима, БЕЛхоспис центар ће пружити помоћ свима којима је она потребна“, рекао је Киф.

 

Том приликом, истакнуто је да пацијентима Дневног центра је обезбеђена подршка професионалног особља и волонтера ангажованих кроз овај пројекат, као и да је развијен програм обука за Дневни центар, који је акредитован од стране Републичког завода за социјалну заштиту.

 

Кроз поменути пројекат мобилисана широка мрежа подршке, у којој је осим Министарства и Министарство финансија, локална управа, представници корпоративног сектора у Србији и велики број појединачних донатора и волонтера, који су помагали реализацију циљева пројекта, као и да се омогући одрживост услуге у будућности.