Aa

Aa

Ђорђевић: Порекло не сме да представља препреку ни бенефицију за срећу

Ђорђевић: Порекло не сме да представља препреку ни бенефицију за срећу

Ђорђевић: Порекло не сме да представља препреку ни бенефицију за срећу

Читај ми

„Стварање друштва у коме порекло не представља препреку нити бенефицију при остваривању личне среће и афирмације и друштва у коме сваки појединац или породица има подршку у задовољавању основних животних потреба један је од главних циљева којем тежи Република Србија“, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић на Регионалној конференцији о резултатима Декаде инклузије Рома под називом „Наслеђе, стечено искуство, најбољи примери и шта даље?“

 

Министар је рекао да уколико се све земље сложе са циљем Републике Србије и раде на његовом остварењу наши ромски суграђани, комшије и рођаци имали  би јасну перспективу куда даље и како се краткорочно и дугорочно изборити за сопствену инклузију у нашим друштвима и Европи.

 

„Министарство, које водим, било је предлагач за доношење Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2016 - 2025, као и Акционог плана за њену примену за 2017. и 2018. годину, коју је Република Србија донела по узору на Европски оквир за инклузију Рома 2011-2020. Поред четири поглавља - образовања, становања, запошљавања и здравља, Стратегија у Републици Србији препознаје и компоненту социјалне заштите“, рекао је министар и додао да је у Министарству формиран и Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности, који, између осталог, ради на пословима државне управе у области инклузије Рома и координира израдом новог Акционог плана за 2019. и 2020. годину.

 

Конференцији су присуствовали представници земаља из региона - Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине и Словачке, као и 120 представника разних институција и организација, првенствено, ромских, као и бројни партнери Министарства као што су Делегација Европске уније, Мисија Савета Европе, UNWomen, Регионални савет за сарадњу, ГИЗ и други.