Aa

Aa

Ђорђевић обишао просторије кол центра СОС телефонске линије за жене са искуством насиља

Ђорђевић обишао просторије кол центра СОС телефонске линије за жене са искуством насиља

Ђорђевић обишао просторије кол центра СОС телефонске линије за жене са искуством насиља

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић обишао је просторије кол центра СОС телефонске линије за жене са искуством насиља, у просторијама зграде Београђанка.

 

Ђорђевић је подсетио да је Србија 28. децембра прошле године, поштујући истанбулску ковенцију, увела СОС телефон за жене са искуством насиља и да је од тада примљено 2.084 позива, од чега се 1.058 односило на насиље, као и да поред поменуте линије постоје још два телефонска сервиса - један намењен родитељима, а други деци.

 

 „На телефон, који ради 24 сата, седам дана у недељи, током целе године, јављајају се искључиво стручни људи, који су за овај посао и обучени. Такође, постоје и супервизори који надгледају рад запослених да, уколико и има неких пропуста и примедби, убудуће их не буде“, рекао је министар и додао да је потребно да се у наредном периоду заједнички више ради на медијској промоцији, како би сви којима је помоћ потребна знали коме да се обрате.

 

Такође, министар је навео да се од почетка 2019. године догодило 15 убистава жена од стране њихових партнера и да је веома важно за друштво да се о томе отворено говори.

 

"Политика Владе Републике Србије је нулта толеранције на насиље и залажемо се да једног дана постанемо земља у којој таквих случајева више неће бити. То ће се тешко постићи, али верујем да ће будуће генерације бити свесне тога да се проблеми не решавају насиљем, а поготово не убиствима“, рекао је Ђорђевић.

 

Том приликом, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић истакла је да су за особу која трпи насиље најважнији подршка друштва и државе.

 

"Ако жртва има подршку друштва и државе она се неће вратити насилнику", рекла је Божовић и додала је да су по том питању урађене кључне ствари међу којима је и Закон о спречавању насиља у породици који је ступио на снагу 2017. године и који је, према њеним речима, дао позитивне ефекте.

 

Догађају су присуствовали државни секретар за рад и запошљавање Бојана Станић и директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска Зоран Милачић.