Aa

Aa

Ђорђевић обишао Гробље ослободилаца Београда поводом свечаног пуштања у рад тробојне расвете

Ђорђевић обишао Гробље ослободилаца Београда поводом свечаног пуштања у рад тробојне расверте

Ђорђевић обишао Гробље ослободилаца Београда поводом свечаног пуштања у рад тробојне расвете

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, на конференцији за медије поводом пуштања у рад тробојне расвете на Гробљу ослободилаца Београда, истакао је да ће у бојама српске заставе бити осветљен простор приликом обележавања најважнијих државних празника, црвеним светлом за обележавања значајних датума везаних за Црвену армију (23. фебруар, 9. мај, 20. октобар, 4. новембар), а белим светлом свим осталим данима, као знак захвалности ослободиоцима престонице.

 

 „Изузетно сам поносан на пројекат адаптације и унапређења осветљења на Гробљу ослободилаца Београда који спроводимо поводом обележавања 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату. Сматрам да је то још једна прилика да одамо пошту свим палим борцима који су извојевали нашу светлу будућност. Декоративно осветљење над заједничким гробницама представља допринос обележавању овог знаменитог јубилеја и традиционално добрих руско-српских односа“, рекао је министар и додао да је гробље ослободилаца Београда једно од најзначајнијих места сећања на жртве Другог светског рата.

 

Ђорђевић је истакао да је вредност пројекта 33.107.640,00 динара и додао да је расвета урађена по највишим стандардима, те да је по први пут у Србији један знаменит меморијал осветљен на овај начин.

 

„Приликом претходне посете овом месту обећали смо да ће завршетак радова бити 19. октобра. Радови су завршени пре рока и данас са поносом могу да кажем да смо урадили нешто што није нико пре нас“, истакао је министар.

 

Због свог историјског значаја као место на којем су похрањени посмртни остаци бораца за ослобођење града, а потом и због уметничких, друштвених и културолошких вредности Гробље ослободилаца Београда 1944. је утврђено за споменика културе.

 

Спомен-гробље посвећено је југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда, октобра 1944. године, и на њему је сахрањено 1.395 бораца НОВ и ПОЈ и 818 бораца Црвене армије. Гробље представља први меморијални комплекс изграђен у Београду, након завршетка Другог светског рата. На улазу у гробље налази се монументална капија са рељефима, који су дело вајара Радете Станковића, док се у самом парку налази скуптура Црвеноармејац.

Од отварања спомен-гробља, 1954. године на њему се сваког 20. октобра полажу венци поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, као и 9. маја поводом Дана победе на фашизмом.