Aa

Aa

Ђорђевић: Наши најстарији суграђани у великој мери заслужни за успешно провођење економских реформи

Ђорђевић: Наши најстарији суграђани у великој мери заслужни за успешно провођење економских реформи

Ђорђевић: Наши најстарији суграђани у великој мери заслужни за успешно провођење економских реформи

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, на конференцији „Србија за све генерације“ уочи Међународног дан старијих особа, рекао је да се домаће становништво већ дуже време сврстава међу најстарије у Европи, те да је позитивно решавање питања демографске слике Србије један од главних приоритета Владе Републике Србије. 

 

Ђорђевић је подсетио да је председник Александар Вучић препознао ургентност потребе унапређења популационе политике, што је дуг и напоран процес, уско повезан са питањем економског опоравка и привредног напредовања земље.

 

„Наши најстарији суграђани изнели су велики део економских реформи које су започете на председников предлог. Без помоћи пензионера, мере фискалне консолидације нису могле бити спроведене, што нам даје оптимизам да ће се стање у привреди и финансијама Србије континуирано побољшавати, а то свакако подразумева и константни годишњи раст пензија по швајцарском моделу“, рекао је министар.

 

Социјална заштита старијих важна је област која подразумева остваривање права на новчана или натурална давања, примену мера породично правне заштите и заштите од насиља, као и коришћење услуга смештаја и услуга које се пружају у непосредном животном окружењу, истакао је Ђорђевић и додао да је Република Србија усвојила стратегије и акционе планове за непрестано унапређење положаја старијих особа и других осетљивих група.  

 

„Влада је основала и два савета, Савет за питања старости и старења и Савет за унапређење међугенерацијске сарадње и солидарности који су у сарадњи са ресорним Министарством и мрежом хуманитарних организација и удружења, започела и спровела низ пројеката и испитивања на тему социјалног укључивања старијих особа, дигиталне укључености старијих, спречавање старосне дискриминације, борбе против насиља над старијима, улоге породице и институција у побољшању квалитета живота и међугенерацијске сарадње, старења и циљева одрживог развоја, и многе, многе друге“, подсетиио је Ђорђевић. 

 

У периоду од октобра 2018. до јула 2019. године реализован је пројекат „Град пријатељ старих“, којим је утврђено да су старије особе у Београду уопштено посматрано задовољне условима живота и бригом заједнице, објаснио је министар и додао да као посебан вид подршке старијима, у оквиру Геронтолошког центра Београд, успешно функционише Инфо центар намењен одраслим и старим лицима. 

 

„Министарство на чијем сам челу из године у годину оснажује и проширује капацитете система социјалне заштите који је великим делом намењен бризи према старијим лицима и њиховом збрињавању. Програми засновани на стратегијама о старењу и младима, стратегији о социјалној сигурности грађана, стратегији за смањење сиромаштва, као и подстицању међугенерацијског дијалога, биће и даље наш приоритет“, истакао је министар и додао да се грађани могу бесплатно информисати о правима и начинима оставаривања свих својих права телефонским позивом на број 0800 115 116.