Aa

Aa

Ђорђевић најавио додатно запошљавање кадрова у Геронтолошком центру Ниш

Ђорђевић најавио додатно запошљавање кадрова у Геронтолошком центру Ниш

Ђорђевић најавио додатно запошљавање кадрова у Геронтолошком центру Ниш

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, приликом обиласка установа социјалне заштите за смештај корисника на југу Србије, присуствовао је и седници Кризног штаба за ванредне ситуације у Нишу где је истакао да је Влада Србије дала одобрење за додатно запошљавање кадрова у Геронтолошком центру Ниш.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је рад свих запослених у том центру претходних дана био на граници исцрпљености и да ће захваљујући овој одлуци Владе Србије неки од њих моћи да се растерете.

 

"Влада је дала одобрење да се у Геронтолошком центру Ниш запосли додатни број радника, поред оног броја који је ангажован након увођења ванредног стања”, рекао је министар. 

 

Према његовим речима у домовима за смештај старих лица на југу Србије ситуација је стаблизована и има све мање позитивних на корону, а све више оних који су се излечили. Како је навео у Дому за старе „Радост“ у Неготину, у којем је потврђено да има заражених, тестирање ће се поновити.

 

Ђорђевић је такође навео да се у већини случајева дешавало да вирус у домове уђе преко запослених, као и да је случај у Нишу препуштен тужилаштву, јер су се пропусти вероватно дешавали данима, али да ће то установити истражни органи.

 

Истакао је да постоје алгоритми по којима се поступа у циљу превенције, као и када се деси да неко оболи, али и када дође до тога да корисници треба да се врате у домове.

 

"Најпре се контактира старатељ како би дао сагласност да пристаје да се корисник врати у исти дом или жели да га премести у други, а уколико нема старатеља, онда се укључује Центар за социјални рад, што је случај и ако се старатељ не одазива. У овом последњем случају, центар који збрине лице може да подигне пријаву против сродника који није водио рачуна о кориснику“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је рекао да ће се након укидања ванредног стања, направити анализа свега што се дешавало и додао да ће из целе ситуације произаћи и прекршајне и кривичне пријаве, а неки домови могу да изгубе и лиценцу.