Aa

Aa

Ђорђевић на обележавању годишњице Албанске голготе српске војске на острву Видо

Ђорђевић на обележавању годишњице Албанске голготе српске војске на острву Видо

Ђорђевић на обележавању годишњице Албанске голготе српске војске на острву Видо

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, положио је венце и одао почаст код спомен – костурнице у Маузолеју на острву Видо и у „Плаву гробницу“.

 

„Данас обележавамо годишњицу Албанске голготе српске војске у Првом светском рату и присећамо се њеног непосусталог морала, као и храбрости српске војске у биткама на Солунском фронту, али и помоћи која нам је пружена од стране нама пријатељског грчког народа и земаља Антанте на том славном путу и тријумфу над заједничким непријатељем, 1918. године“, рекао је Ђорђевић. 

 

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар Ђорђевић, у име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и у своје лично име, захвалио је Србији која се борила увек на правој страни у великим ратовима двадесетога века. 

 

„Захваљујући жртви и победи наших предака над злом милитаризма,  фашизма, религијске и етничке нетрпељивости у Првом и Другом светском рату, ми данас живимо у свету у коме људске и грађанске слободе и међународно право представљају неоспорне темељне вредности“, објаснио је министар. 

 

Како је истакао, ово је и прилика, али и наша обавеза, да се присетимо 243.877 ратника који су погинули, нестали и умрли од хладноће, глади и исцрпљености током Албанске голготе, а део њих сахрањен је у „Плавој гробници“ Јонског мора. 

 

„Та славна, а страдална војска, снагу да истраје у својој праведној борби нашла је у нези, бризи и саосећајности коју им је грчки домаћини несебично пружили већ 1915. године, доласком на острво Крф и касније на Солунском фронту“, рекао је Ђорђевић. 

 

Како каже, на темељима вредности проистеклих из победе над милитаризмом и фашизмом, спремни смо да градимо нашу будућност, у којој не смемо дозволити да једностраним решењима сложених питања на Балкану и у Европи доведемо у питање напредак земаља региона и достизање жељеног ниво друштвено-економског развоја. 

 

„Много је начина да ту будућност заједнички градимо, а један од њих је и иницијатива председника Вучића да се земље Западног Балкана повежу кроз такозвани мали Шенген, што је само још један од доказа потпуне посвећености Републике Србије дугорочном миру, стабилности и просперитету грађана свих земаља региона“, истакао је Ђорђевић.

 

Он је закључио да је суштинско уважавање и разумевање између наша два народа веома важно за стабилност и будућност региона. 

 

„Нека је вечна слава и хвала српским борцима који су страдали током голготе и васкрсења Србије у Првом светском рату“, поручио је Ђорђевић.