Ђорђевић и Пашалић о положају ЛГБТ популације у Србији

Ђорђевић и Пашалић о положају ЛГБТ популације у Србији

Ђорђевић и Пашалић о положају ЛГБТ популације у Србији

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са заштитником грађана Зораном Пашалићем како би разговарали на тему ЛГБТ популације у Републици Србији.

 

Овом приликом министар Ђорђевић истакао је да се у оквиру ресора којим руководи налази Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности који се бави управо овом темом. 

 

Први стратешки документ Владе, који је препознао ЛГБТ заједницу као осетљиву друштвену групу, била је Стратегија превенције и заштите од дискриминације за период 2013 - 2018. године, а у процесу је израда новог стратешког документа у области превенције и заштите од дискриминације који ће бити израђен у складу са новом, унапређеном методологијом према одредбама Закона о планском систему.

 

У плану је такође и допуна прописа о забрани дискриминације увођењем експлицитне забране дискриминације у спорту на основу сексуалне оријентације и родног идентитета.

 

„Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности је током јуна одржао састанке са представницима удружења Labris, XY Spectrum и EGAL, који се залажу и заговарају права ЛГБТ лица у Републици Србији. Том приликом су разговарали о новом стратешком документу за период од 2019. до 2025. године. Сви грађани Републике Србије су равноправни, а ресор којим руководим се залаже за антидискриминацију и родну равноправност, што ће доношењем Закона бити подигнуто на виши ниво“, рекао је Ђорђевић.

 

Сектор је учествовао у раду Конференције о правима ЛГБТ особа у Ослу 13. маја 2019. године, на којој је представљен напредак Републике Србије на „Дугиној листи“ процене положаја и остварених права ЛГБТ. Том приликом, Република Србија је похваљена за напредак. 

 

Министар је истакао да су осим наведеног, представници Сектора за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности присуствовали у претходном периоду свим значајнијим догађајима важним за ЛГБТ популацију као што су: отварање првог свратишта за ЛГБТ особе у Београду 5. априла 2019. године, обележавање Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије 17. маја и доделе ,,Дуга'' награде за допринос борби против хомофобије и трансфобије.