Aa

Aa

Ђорђевић: Електронским праћењем кретања миграната обезбедићемо њихову бољу социјалну заштиту

Ђорђевић: Уводимо електронско праћење кретања миграната

Ђорђевић: Електронским праћењем кретања миграната обезбедићемо њихову бољу социјалну заштиту

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са шефом Представништва УНХЦР-а у Србији Хансом Фридрихом Шодером и његовим тимом, како би разговарали о унапређењу досадашње сарадње у области мигрантске/избегличке кризе.

 

„Захвални смо на сарадњи и пруженој свеукупној подршци УНХЦР-а, по питању мешовитих миграционих токова у Србији. Сарадња са Представништвом Високог комесаријата Уједињених Нација за избеглице за нас је од изузетног значаја“, рекао је министар Ђорђевић и додао да је највише резултата донела сарадња у области помоћи у систему социјалне заштите за побољшање квалитета бриге и заштите малолетника без пратње.

 

Ђорђевић је истакао да Влада води одговорну и хуману политику када је реч о управљању мигрантском кризом, уз пуно поштовање људских права али и интереса грађана Републике Србије.

 

„Ситуација по питању миграната у Србији је стабилна. Kако бисмо наставили да пратимо кретање малолетних миграната, предложили смо да развијемо базу података која би омогућила центрима за социјални рад адекватно вођење случајева и статистике у миграторним кретањима у области социјалне заштите“, навео је министар.

 

Ханс Фридрих Шодер, шеф Представништва Високог комесаријата УН за избеглице у Србији, захвалио је Министру на одличној сарадњи Агенције УН за избеглице и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, укључујући и у погледу модела старатељства који је до сада финансирала Агенција УН за избеглице а Министарство усвојило.

 

„Неопходна је тесна сарадња свих актера у области дечије заштите и заштите особа са специфичним потребама. УНХЦР ће наставити да помаже Министарству да испуни свој мандат предвиђен Законом о азилу и привременој заштити“, истакао је Шодер.