Aa

Aa

Ђорђевић: Држава стаје на пут трговини људима

Ђорђевић:  Држава стаје на пут трговини људима

Ђорђевић: Држава стаје на пут трговини људима

Читај ми

Поводом обележавања Међународног дана сећања на трговину робљем и њено укидање, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетио је Прихватилиште за жене и децу угрожене породичним насиљем у оквиру Центра за социјални рад Нови Сад и том приликом истакао да ће Влада Републике Србије увек пружати свеобухватну заштиту и помоћ жртвама трговине људима.

 

„Трговина људима спада у најтежа кривична дела због последица које оставља на емоције, понашање и однос жртве према себи и другим људима. Жртвама је неопходна свеобухватна подршка коју обезбеђују бројне државне институције и невладине организације са којима имамо одличну сарадњу“, истакао је министар Ђорђевић.

 

Кроз разговор са штићеницама Прихватилишта о њиховим потребама и изазовима са којима су суочени, министар је рекао да ће његов ресор наставити да им пружа свеобухватну подршку и заштиту како би им била омогућена реинтеграција у друштво и достојанствен живот.

 

Министар Ђорђевић је подсетио да је Влада Републике Србије 2012. године формирала Центар за заштиту жртава трговине људима у оквиру кога је отворено и Прихватилиште, као и да је Република Србија, једна од ретких држава у Европи, која има специјализовану државну институцију за идентификацију жртава трговине људима и координацију њихове заштите.

 

„Годишње се у Србији препозна преко 100 могућих жртава трговине људима, а сматра се да је ово само део особа које су у ризику да постану жртве, или су већ експлоатисане. Статистика показује да су у случају радне експлоатације и експлоатације у циљу вршења кривичних дела, жртве најчешће мушкарци, а у случајевима сексуалне број жртава мушког и женског пола је уједначен. Сваки датум који обележава борбу за људска права и подсећа на жртве кршења тих права прилика је да се јавност Србије подсети на оне грађанке и грађане за чија права морамо да се боримо сви заједно, као појединци, друштво и држава“, поручио је министар.

 

Поред министра Ђорђевића, посети су присуствовали в. д. помоћника министра Нина Митић, посебни саветник министра Ана Ђокић и представници медија.

 

Међународни дан сећања на трговину робљем и њено укидање обележава се 23. августа, а установиле су га Уједињене нације у знак сећања на почетак побуне робова на острву Санто Доминго. На тај дан, широм света се организују многобројне трибине и разни догађаји који доприносе бољем разумевању историјског феномена трговине робљем, као и њених несагледивих последица у савременом свету.