Aa

Aa

"Дијамант" најбољи у запошљавању особа са инвалидитетом

"Дијамант" најбољи у запошљавању особа са инвалидитетом

Читај ми

ЗРЕЊАНИН - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је данас "Дијамант" у Зрењанину и истакао да је та компанија, на основу резултата контроле Инспекције рада, несумњиво најбоља када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом.

Вулин је, после састанка са директором компаније и обиласка погона за производњу мајонеза и истраживачке лабораторије, рекао да та компанија запошљава одговарајући број особа са инвалидитетом, њих 26, и да су сви адекватно плаћени.
"Инспекција рада нема ниједну примедбу када су у питању радни односи и поштовање прописа у погледу безбедности и заштите на раду запослених у тој компанији", рекао је Вулин.

Он је подсетио да је Инспекција рада прошлог месеца посветила посебну пажњу контроли фирми у вези тога да ли поштују Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом.

Вулин је рекао да на евиденцији Националне службе за запошљавање има 21.131 особа са инвалидитетом, о којих су 7.000 жене.

Највећи проблем, према његовим речима, представља образовна структура тог дела популације, будући да 43 одсто особа са инвалидидтетом имају само основно образовање или никакву квалификацију, а 51 одсто средње образовање.

Свега 4,96 одсто њих има високо или највише образовање.
"Неадекватно образовање је највећи проблем. Због тога је тешко изаћи у сусрет послодавцима", рекао је Вулин и навео да је 500 милиона динара ове године предвиђено за мере активне политике запошљавања особа са инвалидитетом.

Министар је подсетио да се Инспекција рада претходног месеца није бавила само контролом послодаваца да ли запошљавају особе са инвалидидетом, већ се посветила сузбијању рада на црно, па је тако у 3.325 инспекцијска надзора затекнуто 818 непријављених радника и на основу решења инспекције, њих 396 је одмах запослено.

Он је рекао да ће Инспекција рада и даље наставити са тим активностима јер се испоставило, како је казао, да се таквим наступом државе дају резултати у борби против сиве економије.

Вулин је похвалио компанију "Дијамант" истичући да воде рачуна о радницима, посебно о онима са неким од облика инвалидитета, као и што учешћем у бројним хуманитарним акцијама помаже онима којима је помоћ неопходна.

Директорка "Дијаманта" Славица Кешаљ рекла је да је у "Дијаманту" 750 запослених, од којих су 26 особе са инвалидитетом.
"Они су уклопљени у организациону структуру, у пуном обиму тако да се не осећају изузетим од других радника", рекла је она новинарима након обиласка истраживачке лабораторије.

Кешељ је навела да радници са неким од облика инвалидитета имају нормалне услове, као и интезитет рада, и део су колектива у правом смислу те речи.