Aa

Aa

Демографија није добра, држава мора и може да помогне

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Демографија није добра, држава мора и може да помогне

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин био је данас домаћин традиционалног пријема у оквиру Дечије недеље, одакле је поручио да демографски подаци у земљи нису добри, јер се мало деце рађа, те да држава мора и може да помогне у тој области.

Вулин је, обраћајујући се породицама са децом и деци из установа социјалне заштите, рекао да се зато доноси нови закон о финансијкој подршци породицама са децом.

Према његовим речима, држава и у тешким, кризним временима, мора да налази начине да више брине о родитељима и о добробити и срећи сваког детета.

Он је истакао и да ту не мисли само на децу која имају срећу и задовољство да буду у биолошким породицама, већ и на малишане која нису имала ту срећу - на децу из хранитељских породица.

"Све што Министарство ради, ради да помогне положају родитеља и да бар мало олакша тај најлепши и најтежи посао који можете да имате", рекао је Вулин на скупу у Палати Србија, коју су његови данашњи гости потом обишли.

Како је истакао, сусрети попут данашњег, не би смели да се организују само када су "празнични моменти", односно када се обележава нешто што треба обележити.

"Знате колико у Србији недостаје деце, колико нам је свака дечја главица важна и колико изискује напора, труда, борбе и муке да до ње дође и да од ње постане добар и честит човек, бољи, паметнији, образовнији, здравији и срећнији него што су то биле претходне генерације", навео је Вулин.

Истичући потребу сарадње родитеља, Министарства, невладиних организација и других институција како би се радило на побољшању ситуације у наведеној области, Вулин је рекао да може много да се промени јер није све у новцу, који држави недостаје.

"Постоје ствари које се решавају и без новца и са мало новца, али треба да се организујемо и будемо заједно", подвукао је Вулин.

Он је рекао и да ће бити срећан када буде могло да се каже да "они који долазе иза нас живе боље", додајући да у Србији већ неколико генерација не може да каже за себе да је живело боље и да је срећније него што је била генерација пре ње.

Међутим, како је закључио, држава је ту да помогне и нешто промени" и "да бар мало будемо поносни на њу, онолико колико смо поносни на сву децу".

"Дан отворених врата" организован је у оквиру Дечје недеље 2014, а реч је о традиционалном пријему, чији је циљ сусрет деце, њихових породица и пријатеља са представницима Владе Србије, који својим радом пружају подршку одговорном родитељству и подржавају остваривање права детета на живот у породичном окружењу.