Aa

Aa

Дејан Антић на обележавању 146. годишњице ослобођења Врања

Дејан Антић на обележавању 146. годишњице ослобођења Врања

Дејан Антић на обележавању 146. годишњице ослобођења Врања

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић присуствовао је обележавању 146. годишњице од ослобођења Врања од Турака.

 

"Слобода се молбом не добија. Слобода се осваја! Зато данас прослављамо 146. годишњицу ослобођења Врања од Турака! Прослављамо са поносом сећајући се генерала Белимарковића, мајора Путника, потпоручника Степановића, јунака Шумадијског корпуса и неустрашивих добровољаца који су 31. јануара 1878. године сломили отпор османске војске Асаф паше и после више од 420 година ропства донели слободу српском народу Јужног Поморавља" - рекао је Дејан Антић.

 

Говорећи о значају обележавања годишњице ослобођења од Турака државни секретар је подсетио да се наредног лета навршава и 150 година од устанка Срба у Босни и Херцеговини, процеса који је резултирао Великом источном кризом и претходио српским ослободилачким операцијама у долинама Нишаве, Јужне Мораве и Топлице.

 

"Имајући у виду значај српске борбе у Јаворском и Другом српско-турском рату, као и чињеницу да су након успеха српских снага у децембру 1877. и јануару 1878. године нишки, топлички, пиротски, лесковачки и врањски крај ослобођени и реинтегрисани у државно-правни поредак модерне српске кнежевине, све велике инвестиције и програми које Влада Републике Србије и наше ресорно министарство на челу са министром Николом Селаковићем у наредном периоду буду реализовали на југу централне Србије, на културно-просветном, духовном и привредно-економском плану, носиће печат - 150 година слободе" - нагласио је Антић.