Aa

Aa

Дарија Кисић Тепавчевић пред вакцинацију: Желим да пружим лични пример

Дарија Кисић Тепавчевић пред вакцинацију: Желим да пружим лични пример

Дарија Кисић Тепавчевић пред вакцинацију: Желим да пружим лични пример

Читај ми

Дарија Кисић Тепавчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да данас почиње вакцинација у Србији, и то прво међу најстаријим суграђанима у домовима за старе.

 

Како је рекла, она ће се вакцинисати пре свих њих да би показала своје мишљење о томе колико је вакцина ефикасна и безбедна.

 

"Желим да покажем личним примером", рекла је министарка.

 

Додала је да одлука да се прво вакцинишу најстарији није донета ад хок, већ постоји координационо тело које је одлучило у односу на критеријуме СЗО и других организација, и у односу на расположиве количине и ризике.

 

Истиче да је популација старијих особа у колективним сметшајима у високом ризику.

 

Говорећи о "Фајзеровој" вакцини, каже да постоје специфичности које се тичу паковања и начина апликације. Истиче да је здравствено особље које ће давати вакцину прошло све обуке и да су спремни.

 

Министарка наводи да су истраживања показала да је вакцина безбедна, да не изазива тешке нежељене ефекте и да су могуће локалне реакције на убодном месту које су пролазне.

 

"Вакцина је у нашој земљи, то је велика вест и то би требало да буде светло на крају тунела ковида 19", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

 

Када је реч о новом соју вируса у Великој Британији, рекла је да се раде испитивања и да то није прва измена вируса. Додаје да вирус који је циркулисао у Европи није исти као онај из Вухана.

 

На питање о могућности обустављања летова из Велике Британије рекла је да се о међународном саобраћају прича на седницама Кризног штаба и да ће јавност бити обавештена о свему.

 

Министарка је коментарисала и дочек Нове године, истичући да је најбитније да је дочекамо здрави и да учинимо све да пандемија буде прошлост и да наредну Нову годину дочекамо без маски.

 

ИЗВОР : РТС