Aa

Aa

Данас почиње исплата за војне пензионере

Данас почиње исплата за војне пензионере

Читај ми

БЕОГРАД - Исплата за све војне пензионере почиње данас, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, наводећи да је за то издвојено више од 5,5 милијарди динара.

Према његовим речима, данас почиње исплата оним војним пензионерима који су потписали споразум са државом, а којих је више од 30.000, као и наследницима појединих пензионера, са којима се још потписују уговори.

"Од данас на њихове банковне рачуне уплаћује се договорен износ и то целокупан износ у једној рати", рекао је Вулин.

Он је додао да то показује да држава држи до своје речи и да том исплатом дефинитивно исправља неправду према војним пензионерима.

"Ако је ико мислио да држава неће одржати своју реч, данас може да каже и хвала. Ако мисли да треба да каже извини, може и да се извини, али то није потребно. Држава је одржала своју реч", подвукао је Вулин.

Према његовим речима, влада не прави нове дугове већ враћа старе.

Он је истакао и да су средства већ пребачена, а да је на војним пензионерима да дођу и узму новац.

Војним пензионерима, који су још 2008. остали ускраћени за повећање пензија, сада ће бити исплаћени заостаци.

Закон неће умањити већ повећати давања породиљама

Закон о финансијској подршци породицама са децом неће умањити давања породиљама, већ ће их повећати, елиминисаће злоупотребе и по први пут увести две категорије жена које никад до сад нису имале права на накнаду, изјавио је Вулин.

Реч је о женама власницама пољопривредних газдинстава и о женама које су ангажоване на уговорима о привременим и повременим пословима, објаснио је Вулин.

Такође, уколико се закон усвоји, породиље ће од 1. јула накнаду добијати директно на свој рачун, уместо преко послодавца.

Вулин је рекао да је без сумње ово Нацрт закона који никада на није регулисао питање накнаде породиљама на тако широком нивоу.

"Увели смо две потпуно нове категорије породиља, које ће добијати надокнаду, а никад до сад нису и жао ми је сто о томе нико неће да говори, што се злонамерно приказује закон и што због нечјих злоупотреба хоће да прикажу како читав закон хоће да умањи давања", рекао је Вулин новинарима у Београду.

Како је рекао, о оваковом закону се "годинама причало", и његово доношење биће велики помак.

"Закон неће умањити давања породиљама, већ ће их повећати, елиминисаће злоупотребе и по први пут увести две категорије жена које никад до сад нису имале права на накнаду", рекао је Вулин.