Aa

Aa

Дан жалости, сирене и парастос за настрадале у "Олуји"

Дан жалости, сирене и парастос за настрадале у "Олуји"

Читај ми

БЕОГРАД - У Србији је данас Дан жалости поводом обележавања Дана сећања на страдање и прогон Срба у акцији Олуја.

На платоу испред цркве Светог Марка парастос страдалима у Хрватској и Босни и Херцеговини служи патријарх СПЦ Иринеј, а присуствују министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта, председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, комесар за избеглице Владимир Цуцић, заменик предеседника Српског народног већа Саша Милошевић, као и велики број грађана.

На почетку парастоса представници Удружења избеглица и колониста Алибунар развили су транспарент на коме је писало "Олуја = злочин".

Пре парастоса грађани су палили свеће у припрати, а са звучника су читана имена убијених и несталих током и после акције "Олуја".

Црквена звона и сирене у почаст страдалима и прогнанима

Србија је данас, тачно у подне, минутом ћутања, црквеним звонима и сиренама са сигналом за престанак опасности обележила Дан сећања и одала почаст страдалим и прогнаним Србима.

Грађани у целој Србији су тачно у подне, на Дан жалости, застали и на улицама и радним местима минутом ћутања одали пошту страдалима.

Сирене и црквена звона огласила су се и у Републици Српској, где је такође прогласен Дан жалости.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић положио је венац на Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године и том приликом рекао да је вечита борба српског народа за слободу и да је реч слобода реч која описује српски народ.

"Већ више од 200 година траје борба српског народа за слободу, за очување свог идентитета, за своју будућност и поколења. Већ више од 200 године наши храбри јунаци и хероји нам уграђују оно своје најмилије што имају и највредније, а то је свој живот", рекао је Поповић.

Истичући да Срби нису геноцидан народ, он је рекао да Срби никад у историју нису освајали туђе, већ бранили своје.

"Данас, после 20 година, променили смо, надам се, свест и размишљање свих наших грађана и држава је променила однос према дешавањима од пре 20 година", рекао је Поповић.

Венац је на Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине положио и члан градског већа Драгомир Петронијевић.

"Када се сећамо наших жртава, поносно морамо да кажемо да смо ми народ који се увек бранио. Неки нас оптужују да смо ми напали Хрватску, али људи који су живели на својим огњиштима нису напали никога, они су бранили своје њиве, домове, децу, комшије", рекао је Петронијевић.

Министар Вулин ће са делегацијом Коалиције удружења избеглица после парастоса у Ташмајданском парку положити венац на спомен плочу Србима страдалим у оружаним сукобима на простору бивше Југославије.

У 12 сати кренуће шетња од цркве Светог Марка до Центра Сава, где ће бити одржана Меморијална академија.

Колона ће се кретати поред Народне скупштине и хотела Москва, низ Призренску улицу, преко Бранковог моста до Центра Сава.

У 14 сати у Великој дворани Центра Сава, у организацији Коалиције удружења избјеглица, биће одржана Меморијална академија "Олуја - да се не заборави злочин", на којој ће бити приказан филм о страдању Срба и изведен уметнички програм.

Председник Србије Томислав Николић оценио је данас да је Хрватска војном парадом у Загребу поручила протераним Србима да се не враћају и да их све чека поново.

"Организовали су и војну параду. Наравно да парадом нису обележили Дан победе над фашизмом и нацизмом, Дан победе над концентрационим логорима и геноцидом. Куд би против себе", навео је председник у говору којим ће се обратити присутнима на Академији поводом Дана сећања на страдале и прогнане Србе.

Парадом су прославили дан када су некажњено побили и протерали свој народ, наверо је Николић и додао: "Парадом кажу живим и протераним Србима: не враћајте се, све вас чека поново".

Министарство културе и информисања позвало је медијске куће да се стриктно придржавају обавеза о обележавању Дана жалости, које су јасно дефинисане законским одредбама.

Пружаоци медијских улога дужни су да своје програмске шеме детаљно прилагоде обележавању Дана жалости, укључујући и емисије намењене иностранству, као и да емитују прикладну музику и емисије, уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других садржаја са забавном и народном музиком.

На насловним странама дневних новина, које треба да буду искључиво у црној и белој боји, што важи и за фотографије, потребно је објавити и одлуку о проглашењу Дана жалости и његовом обележавању, наводе из Министарства културе и информисања.

У складу са Законом, обавезу да прилагоде своје програме имају и све установе културе.

У знак сећања на страдања и прогон Срба у "Олуји" 5. август је проглашен Даном жалости на територији Србије и Републике Српске.