Aa

Aa

Дан сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац

Дан сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, као члан делегације Републике Србије предвођене премијерком Аном Брнабић, присуствовао је манифестацији поводом Дана сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац у Другом светском рату, која је одржана у Спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице.

 

Венце су положили председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер РС Радован Вишковић , као и председник Скупштине РС Недељко Чубриловић и министри у владама РС и Србије.

На гробном пољу Храстови у Спомен-подручју Доња Градина парастос српским жртвама служио је српски патријарх Иринеј, а потом су биле упућене јеврејска и ромска молитва.
 

На гробном пољу Тополе у Спомен-подруцју Доња Градина положени су венци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у Јасеновцу.

Систем логора смрти Независне Државе Хрватске обухватао је око 80 логора, а Доња Градина било је највеће стратиште у систему концентрационог логора Јасеновац.