Aa

Aa

Дан сећања на страдале у НАТО агресији обележен у Краљеву

Дан сећања на страдале у НАТО агресији обележен у Краљеву

Дан сећања на страдале у НАТО агресији обележен у Краљеву

Читај ми

У Краљеву, на Тргу спрских ратника, обележен је Дан сећања на страдале у НАТО агресији.

 

На скупу су говорили председник Републике Србије Александар Вучић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и његова светост патријарх српски Порфирије. Помен жртвама служио је патријарх Порфирије, са свештенством.

 

Обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији присуствовали су и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије проф. др Дарија Кисић, министри у Влади Републике Србије, посланици Народне скупштине Републике Србије, представници Војске Србије, бројни грађани.

 

О свом страдању и страдању своје породице говорила је Бојана Жарчанин из околине Краљева.

 

НАТО агресија на СРЈ отпочела је 24. марта 1999. године и трајала је до потписивања Војно-техничког споразума 9. јуна исте године.

 

Током тог периода, оружане снаге великог броја држава окупљене у НАТО извршиле су бројне нападе на цивилне и војне циљеве који су резултирали великим људским жртвама и масовним материјалним разарањима.

 

У непрекидним нападима који су трајали 78 дана, изгубљени су бројни људски животи, страдали су цивили, војници и полицајци, оштећени су или уништени инфраструктурни и привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, цркве и манастири и споменици културе.