Aa

Aa

„ЧУВАМ ТЕ“ – ЈЕДИНСТВЕНА ПЛАТФОРМА ЗА ПРИЈАВУ НАСИЉА, ИНФОРМИСАЊЕ, ЕДУКАЦИЈУ И САВЕТЕ

„ЧУВАМ ТЕ“ – ЈЕДИНСТВЕНА ПЛАТФОРМА ЗА ПРИЈАВУ НАСИЉА, ИНФОРМИСАЊЕ, ЕДУКАЦИЈУ И САВЕТЕ

„ЧУВАМ ТЕ“ – ЈЕДИНСТВЕНА ПЛАТФОРМА ЗА ПРИЈАВУ НАСИЉА, ИНФОРМИСАЊЕ, ЕДУКАЦИЈУ И САВЕТЕ

Читај ми

Данас су представљене  нове функционалности за пријаву насиља које укључују децу на платформи „Чувам те“, у Канцеларији за информационе тeхнологије и електронску управу.

 

Представљено је унапређење платформе „Чувам те“, која је почела са радом 7. марта 2021. године, као јединствено и поуздано место где сви грађани могу да се информишу и нађу одговоре и савете за различите ситуације у развоју, усмеравању и подршци деци. Сада, са новом функционалошћу грађанима и деци, али и просветним радницима, омогућена је онлајн пријаву насиља путем формулара за пријаву. Умрежено је око 2.700 ентитета – све основне и средње школе, центри за социјални рад и службе социјалне заштите, полицијске станице, здравствене установе, надлежне ресорне инспекције и основна и виша јавна тужилаштва.

 

По први пут на једном месту, сада ће све надлежне институције за сваки предмет имати, базу свих пријава насиља које укључују децу са свим информацијама и извештајима, информације о статусу поступања установа и институција, информације о спроведеним активностима и донетим мерама (исходима). Циљ је да грађанима омогућимо да на једноставан начин пријаве насиље и на транспарентан начин прате поступање надлежних институција по њиховој пријави. Захваљујући националној платформи „Чувам те“, имаћемо увид у ефикасност поступања сваке установе, где се чека на поступање, а кроз време и анализе које мере су донеле позитивне резултате или нису, зависно од тога да ли се ситуације насиља са истим лицима понављају или не. Такође, платформа ће допринети томе да се повећа одговорност целог система с обзиром да ће увид у поступање сада бити транспарентан.

 

Процес функционише тако што након подношења пријаве на апликацији тријажни тим, пријаву упућује надлежним иституцијама. Сваки подносилац пријаве добија број предмета чији се ток може пратити онлајн без логовања са уносом броја предмета. Направљена је и могућност слања нотификација путем имејла или телефона, у случају да подносиоц пријаве остави те податке. Приликом пријаве омогућено је приложити документ, слику, као и видео запис.

 

Такође, пријава ће моћи да се поднесе и анонимно. Грађани који су поднели пријаву на овај начин, моћи ће да имају увид којим установама је предмет упућен на поступање и да ли је поступање у току или је завршено. Уколико више грађана поднесе пријаву за исти догађај, ти предмети ће бити придружени у оквиру система и институције ће поступати по једној пријави, а сви грађани који су поднели пријаве ће моћи да прате статус.

 

Деци и родитељима је доступна и мобилна апликација за андроид и iOS кориснике преко које је омогућено да дете, једним кликом, пошаље родитељу обавештење да је у опасности. Самим слањем обавештења, шаље се и локација где се дете налази.

 

Платформа је покренута од стране Владе Републике Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства просвете, Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Министарства информисања и телекомуникација, Министарства правде и Републичког јавног тужилаштва.

 

Тренутно се на платформи „Чувам те“ налази 13 обука не тему вршњачког, дигиталног и  породичног насиља, заштите деце са сметњама у развоју.  За обуке се регистровало око 65.000 јединствених корисника из 2.082 установа. Покренуто је 144.061 а завршено је 138.895 обука, што говори о мотивацији корисника, али и садржају самих обука.

 

Сви садржаји се на платформи објављују координисано и они се базирају на едукативним и информативним садржајима, али и психолошким текстовима који објашњавају врсте насиља, како га спречити и коме се обратити.