Aa

Aa

Циљ побољшање положаја најрањивијих група у систему социјалне заштите

Циљ побољшање положаја најрањивијих група у систему социјалне заштите

Циљ побољшање положаја најрањивијих група у систему социјалне заштите

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања покренуло је процес израде и доношења низа стратешких докумената јавне политике који треба да допринесу побољшању система социјалне заштите, а посебно најрањивјих група у том систему, изјавила је данас ресорна министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

 

Кисић Тепавчевић је на панелу „Међусекторска сарадња државних органа на унапређењу положаја старих“ у Народној скупштини Србије, навела да је реч о стратегијама социјалне заштите и деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници, као и изменама Закона о социјалној заштити.

 

Панел је организован у оквиру представљања Посебног извештаја о дискриминацији старијих грађана Повереника за заштиту равноправности.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је истакла да су најстарији суграђани током пандемије Ковид 19 свима показали како се треба одговорно понашати.

 

„Они су изнели велики терет, својим примером су нам показали како треба да се штити од вируса, а спадају у најосетљивији део популације“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је највише вакцинисаних грађана у групи најстаријих. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је навела да су најстарији у геронтолошким центрима показали одговорност и спремност да прихвате технолошке иновације у условима када су због вируса били у изолацији, користећи савремену техничку опрему како би били у комуникацији са својим најмилијима. 

 

Када је у питању област рада и запошљавања, Кисић Тепавчевић је рекла да је један од посебних циљева Стратегије запошљавања и пратећег Акционог плана за период од 2021. до 2023. године унапређење положаја лица старијих од 50 година, заједно са другим категоријама теже запошљивих – жена, особа са инвалидитетом, Рома.


Кисић Тепавчевић је захвалила повереници за заштиту равноправности Бранкици Јанковић на израђеним препорукама за систем социјалне заштите, којим ће се, како је рекла, Министарство руководити у наредном периоду.