Aa

Aa

Четврти Конгрес Синдиката запослених у комунално - стамбеним делатностима

Четврти Конгрес Синдиката запослених у комунално - стамбеним делатностима

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да Србија није земља социјалне правде, што и не може да буде после 12 година "пљачкашке" приватизације, али и да то није оправдање да се не бори да то и постане.

Он је на Четвртом Конгресу Синдиката запослених у комунално - стамбеним делатностима, одржаном у Дому војске, рекао да синдикат и држава нису противници, нити непријатељи.
"Свих ових година нисте имали колективан уговор. И свих ових година, успевали сте да се изборите максимално за неке од већих градова и да се ту договорите са представницима локалне власти. Не више од тога", истакао је Вулин и додао да је ово први пут
да су синдикати добили колективни уговор који важи на целој територији Србије.

"А добили сте га, или сте се изборили за њега, тачно је и једно и друго, зато што Влада Републике Србије зна колико је то добро и колико је то потребно. Ово је начин да на целој територији Србије остваримо бар минимум истоветних права за све запослене у комуналној делатности, без обзира да ли раде у некој великој, или малој и недовољно развијеној средини", рекао је Вулин.

Према његовим речима, на овај начин је држава показала да је искрено спремна за колективно преговарање, те да је у његовом сектору - социјалне заштите, потписан колективни уговор за све запослене у социјалној заштити.
"Последњи пут, пре тога, држава је то урадила 2002. године. Дакле, ова Влада, где год се пита, имаће колективни уговор.
Наравно, ово је добра прилика да позовем приватне послодавце да се охрабре према колективном преговарању и да разумеју колико је то добро и за њих и колико то помаже њима и њиховом процесу производње", рекао је Вулин.

Он је додао да држава то не може да нареди, али да покушава да то подстакне и да тражи.
"Тамо где је држава одлучивала, колективно преговарање је завршено и радници су добили заштиту кроз колективни уговор. То је заједнички успех, ви сте то и изборили и добили", рекао је Вулин.

На почетку Конгреса интонирана је Интернационала, а председник тог синдиката Милан Грујић представио је бројне госте синдикалце, међу којима су били генерални секретар Европске асоцијације синдиката Јозеф Крејбих, као и представници синдиката комуналних делатности из Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније, Републике Српске и Мађарске.