Aa

Aa

Бoжовић: Министарство континуирано посвећено подршци и унапређењу положаја особа са инвалидитетом

Бoжовић: Министарство континуирано посвећено подршци и унапређењу положаја особа са инвалидитетом

Бoжовић: Министарство континуирано посвећено подршци и унапређењу положаја особа са инвалидитетом

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и држава Србија континуирано посвећено подршци и унапређењу положаја особа са инвалидитетом, истакла је државна секретарка Стана Божовић на конференцији коју је Градска организација слепих Београда организовала поводом Међународног дана слепих,  познатијег као Дан белог штапа.

 

Божовић је истакла да се, када је у питању подршка особама са инвалидитетом, у складу са кампањом „Србија без баријера“ посебно ради на отклањању свих баријера, равноправном положају тих особа, сензибилизацији друштва, као и на мотивацији особа са инвалидитетом да се, у складу са својим могућностима, укључе у друштвену заједницу и да буду део друштва. 

 

Држава, како је нагласила, издваја велики део средстава из Буџета Републике Србије, за подршку особама са инвалидитетом, а у овој години је примат њихово запошљавање, за шта је издвојено 550 милиона динара. 

 

„У складу са Стратегијом запошљавања за период 2021-2026. године, нама су особе са инвалидитетом у приоритету и на томе свакодневно радимо“, нагласила је Божовић и подсетила да Министарство има и стално отворен програмски конкурс, на којем је за подршку организацијама и удружењима особа са инвалидитетом у овој години издвојено 468 милиона динара. 

 

У циљу унапређења положаја слепих и слабовидих лица, Министарство је у текућој години за редовно финансирање савеза слепих Србије и Војводине издвојило више од 28 милиона динара.

 

Божовић је указала да је за Библиотеку „Др Милан Будимир“ за слепа и слабовида лица – највећу библиотеку за слепе особе на Балкану, Министарство у претходном периоду обезбедило више од 12 милиона динара, за адаптацију, опремање и дигитализацију садржаја. 

 

Светски дан вида се обележава сваке године другог четвртка у октобру, а ове године је мото „Воли своје очи”. Милијарда људи широм света има оштећење вида које може имати велике и дуготрајне последице на све аспекте живота, укључујући свакодневне активности, интеракцију са заједницом, школским и радним могућностима и могућност приступа јавним услугама.