Aa

Aa

Божовић: Министарство ће наставити да унапређује рад Националне коалиције за окончање дечијих бракова у Србији

Божовић: Министарство ће наставити да унапређује рад Националне коалиције за окончање дечијих бракова у Србији

Божовић: Министарство ће наставити да унапређује рад Националне коалиције за окончање дечијих бракова у Србији

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставиће да унапређује рад Националне коалиције кроз координисане активности свих релевантних актера како би се допринело окончању дечјих, раних и принудних бракова у Србији, посебно у ромској популацији, поручила је државна секретарка др Стана Божовић на Националној коалицији за окончање дечијих бракова.

 

Божовић је истакла да ће посебне активности Министарства бити усмерене ка заједничком унапређењу законодавног оквира у Републици Србији у циљу што адекватније заштите деце од дечјих, раних и принудних бракова.

 

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања припремило је измене и допуне Породичног закона у коме ће бити брисане одредбе које су дозвољавале склапање брака малолетним лицима која су навршила 16 година живота уз претходну дозволу суда. Унета је и одредба да је брак ништав ако га је склопило лице старије од 16 а млађе од 18 година“, навела је државна секретарка.

 

Према њенима речима, спречавање и сузбијање дечијих, раних и присилних бракова интегрисано је као циљ и у нацрту Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља и нацрту новог Општег протокола за заштиту деце од насиља, а ради сузбијања дечјих, раних и присилних бракова донета је и обавезујућа Инструкција о начину рада центра за социјални рад – органа старатељства у заштити деце од дечјих бракова.

 

Божовић је навела да према поменутој Инструкцији директори центара за социјални рад подносе Републичком заводу за социјалну заштиту годишње извештаје о броју деце која су била злоупотребљена за дечји брак, као и о малолетним лицима старијим од 16 година за које се од центра за социјални рад тражило достављање мишљења у поступку давања сагласности суда за склапање брака.

 

На основу прикупљених података Републички завод за социјалну заштиту сачинио је систематизован извештај за 2020. год., на основу кога су  центри за социјални рад  идентификовали  191  дете жртву дечијег брака од којих 11 дечака  и 180 девојчица.