Aa

Aa

Божовић: Демографски опоравак најважније национално питање

Божовић: Демографски опоравак најважније национално питање

Божовић: Демографски опоравак најважније национално питање

Читај ми

Демографски опоравак Србије је најважније национално питање, поручила је државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић на првој консултативној радионици „Депопулација и подршка породици и рађању“.

 

„Задатак који је пред нама превазилази појединца, институцију, један орган или сектор. Ово је задатак од националног питања и он подразумева координацију свих, како бисмо заједно направили стратешки приступ и дугорочни програм за демографски опоравак Србије“, истакла је Божовић. 

 

Државна секретарка је напоменула да је Влада Републике Србије посвећена конкретним мерама у циљу успоравања и ублажавања последица демографских промена.

 

Те мере су, према њеним речима, дефинисане Стратегијом о економским миграцијама и Стратегијом запошљавања, које спроводи Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, затим Законом о финансијској подршци породицама са децом, Законом о родној равноправности, као и стабилном макроекономском политиком и пакетом мера које подстичу развој мање развијених подручја и развој села.

 

„Председник Србије Александар Вучић најавио је и нове мере демографског опоравка, подстицаја рађања деце и подршке породици, са акцентом на конкретну финансијску помоћ“, истакла је Божовић. 

 

Данашњи скуп је, како је додала, један од четири у оквиру процеса консултација за израду Извештаја о људском развоју на тему депопулације, који треба да буде завршен у првој половини 2022. године.  

 

Божовић је захвалила партнерима у овом процесу - Програму Уједињених нација за развој (УНДП), Популационом фонду Уједињених нација (УНФПА), као и експертима који раде на Извештају о људском развоју.

Стална представница УНДП-а у Србији Франсин Пикап рекла је да ће Извештај дати основ за формулисање нових политика и мера за одговор на депопулацију, у оквиру програма који ће УНДП и УНФПА развијати заједно са Владом Србије.

 

„Сада позивамо шири круг релевантних актера у друштву да се укључе у дискусију о налазима Извештаја. Верујемо да ћемо сагледавањем различитих перспектива доћи до свеобухватног приступа који може да помогне Србији да се прилагоди демографским променама кроз које пролази и пронађе адекватан одговор на њих“, истакла је Пикап.