Aa

Aa

Борба против трговине људима на локалном нивоу

Борба против трговине људима на локалном нивоу

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Ненад Иванишевић, присуствовао је 23. јуна, у Београду, завршном састанку програма Међународне организације за миграције (ИОМ) „Оснаживање системског партнерства у реализацији Националне стратегије борбе против трговине људима“, посвећеног јачању борбе против трговине људима на локалном нивоу. На скупу су представљени резултати двогодишњег програма који су финансирали Развојни фонд ИОМ и Швајцарска агенција за развој и сарадњу.


На састанку је истакнута важна улога локалних координационих тимова за борбу против трговине људима који су основани у 10 градова Србије, као и потреба за даљом подршком њиховом раду. Ради јачања система идентификације жртава трговине људима, кроз програм су развијени и усвојени индикатори за прелиминарну идентификацију, и обучено близу 500 локалних стручњака из система социјалне заштите, просвете и полиције за њихово коришћење.
Србија је у претходном периоду остварила значајне резултате на пољу сузбијања трговине људима, пре свега кроз већи број откривених случајева и идентификованих жртава, што је резултат проактивног приступа у овој области и едукација које су реализоване. Према званичним подацима Центра за заштиту жртава трговине људима, у 2014. години је идентификовано 125 жртава трговине људима и, за разлику од ранијих година, највише (98) је било жртава радне експлоатације.
Скупу су присуствовали регионална директорка ИОМ, Ренате Хелд, шеф канцеларије ИОМ у Србији, Лидија Марковић, директорка Центра за заштиту жртава трговине људима, Сања Кљајић, и чланови локалних координационих тимова, институција и организација које су учествовале у пројекту.