Aa

Aa

Борба против сиве економије подстицај за предузећа

Борба против сиве економије подстицај за предузећа

Читај ми

ЗАЈЕЧАР - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је Инспекција рада до почетка јуна открила 7.684 непријављених радника, након чега је на основу решења запослен 6.201 радник.

Вулин је новинарима након обиласка фабрике каблова ТФ КАБЛЕ у Зајечару рекао да Инспекција рада током године предузетништва има важну улогу у повећању запослености.

Према његовим речима, инспекција је закључно са 31. мајем имала 24.841 преглед предузећа, током којих је пронашла 7.684 непријављених радника.

У буџет Србије је на основу прекршајних поступака уплаћено 111,333 милиона динара и додатних 12,6 милона на основу решења која издају инспектори на лицу места, навео је Вулин.

Он је истакао да је ово година у којој ће се држава борити против сиве економије, што је, додао је, велики подстицај за предузећа која раде у складу са законом и којима нелојална конкуренција само може да шкоди.

"Инспекција рада не служи да би кажњавала, већ да упозори, да помогне да се закон поштује, а кад будемо у потпуности установили поштовање закона у сваком предузеху, онда ћемо моћи да кажемо да имамо добар амбијент и онда ћемо привлачити инвестиције", рекао је Вулин.

Он је додао и да је Инспекција рада до 31. маја нашла 354 непријављених привредних субјеката од њих је само 20 престало са радом, а остали су или регистровани или су ушли у процес регистације.

"Прошле године смо на основу решења инспекције рада запослили више од 16.000 људи, а ове године ћемо сигурно и више", рекао је Вулин и додао да влада треба да препозна проблеме привреде, да привредницима "дође на ноге" и да те проблеме решава, јер Зајечар није мање важан од Београда или Новог Сада.

"Довођење новог инвеститора, проширење пословања фирме, отварање новог погона је нешто што може много да помогне Зајечару и помоћи ће много више него еколошка такса, него новац који се слије у некакав општински бдужет и одатле буде потрошен ко зна где", рекао је Вулин.

Он је навео да ће влада урадити оно што је до ње и да ће са локалном самоуправом учинити све да помогне пријатељима из Пољске и да се исправи оно што није добро урађено.

"То није усамљен случај, било их је широм Србије, било је доста локалних самоуправа које су своје грешке и празне буџете исправљали тако што су узимали од оних који раде", рекао је Вулин.

Вулин је додао да је успех кад нека инвестиција дође из иностранства и додао да постоји могућност да се део фабрике пребаци у Зајечар и да се, самим тим, број запослених значајно бити повећан.