Aa

Aa

БОЉИ ЖИВОТНИ СТАНДАРД И УСЛУГЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ И СРПСКЕ

БОЉИ ЖИВОТНИ СТАНДАРД И УСЛУГЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ И  СРПСКЕ

БОЉИ ЖИВОТНИ СТАНДАРД И УСЛУГЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ И СРПСКЕ

Читај ми

„Република Србија и Република Српска не деле само заједничку прошлост и данашњицу, већ и будућност, јер желимо да нашим грађанима олакшамо и омогућимо бољи животни стандард и да им олакшамо оне услуге које наше републике пружају“, изјавио је министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Никола Селаковић након састанка у Бањалуци са министром у Влади Р. Српске за здравље и социјалну заштиту Аленом Шеранићем.

 

Селаковић је истакао да  је заједнички циљ да се у оквиру система два Министарства, размене искуства и спајају стручни људи из области социјалне заштите, јер према речима министра, без обзира да ли су то установе за смештај корисника из области социјалне заштите, или су то центри за социјални рад,  или различита струковна  удружења, важно је да  једни са другима сарађују и међусобно се помажу где год је то могуће и потребно.

 

Подсећајући да Република Србија и Република Српска, у складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа, имају могућност да продубљују сарадњу и у области социјалне заштите,  Селаковић  је  истакао да је договорено да се у најскоријем року дефинише  текст Споразума између  два Министарства у области социјалног старања, који би се нашао на заједничкој седници влада Републике Србије и Републике Српске.

 

Такође, министар Селаковић је ресорном колеги Шеранићу понудио различите врсте искустава у досадашњем раду Министарства, а која су на првом месту у вези са дигитализацијом система социјалне заштите. „Република Србија је донела законе којим је успоставила, са једне стране регистар Социјалне карта,  а са друге стране информациони систем социјалне заштите СОЗИС. Њихова примена, са једне стране, доприноси много бољој и праведнијој расподели средстава, које држава даје кроз социјалну заштиту, а са друге олакшава и унапређује рад запослених, кроз дигитализацију процеса", нагласио је министар Селаковић који борави у званичној посети Бањалуци.



 

Напомињући  да систем информационе заштите СОЗИС,  који се од овог месеца  у Србији активније примењује, Селаковић је рекао да је тај систем  омогућио дигитализацију 511 различитих врста поступака, које код нас грађани остварују у оквиру центара за социјални рад.

 

Министар здравља и социјалне заштите Р. Српске Ален Шеранић захвалио је, како је рекао пријатељу и колеги министру Николи Селаковићу на продуктивном састанку, на коме је договорено на који начин, не само два Министарства могу да унапреде сарадњу, већ и  центри са социјалну заштиту, односно Републичке установе социјалне заштите, како у Републици Српској, тако и у Србији.

 

„Имали смо врло конструктиван разговор и размену наших искустава са аспекта унапређења услуга, које данас постају све више и здравство и социјална заштита у једном,“ истакао је Шеранић и захвалио  министру Селаковићу, на подршци Републике Србије на успостављању система Социјалне карте у оквиру система социјалне заштите Републике Српске.