Aa

Aa

Блок Б1 ТЕ Костолац поново у систему ЕПС-а

Блок Б1 ТЕ Костолац поново у систему ЕПС-а

Читај ми

КОСТОЛАЦ - Блок Б1 термоелектране (ТЕ) Костолац, снаге 350 мегавата, 14. јануара поново ће кренути у производњу и додатно допринети електроенергетској стабилности Србије, а ускоро ће почети изградња блока Б3, и када буде завршен 2018. повећаће снагу ТЕ Костолац на 1.350 МW и запослити нових 520 радника, речено је данас у Костолцу.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је на састанку са представницима Браничевског округа, Општине Пожаревац, Националне службе за запошљавање и термоелектране Костолац размотрен план колико ће нових људи и којег образовног профила бити потребно одшколовати за потребе новог блока Б3 термоелектране Костолац.

Процене су да ће бити потребно 520 људи и на новим пољима копа Дрмно и на новом блоку Б3 термоелектране Костолац, навео је Вулин и напоменуо да су са локалном самоуправом размотрени проблеми на том пољу и начин како Влада Србије може да помогне да се они реше.
"Запошљаваћемо производне раднике, нећемо запошљавати људе у администрацији. То је пут ове владе и у том правцу ће ићи", поручио је Вулин. Према његовим речима, на састанку је договорено и укључивање Привредне коморе Србије, која може својим знањем и искуством да помогне и да покаже која домаћа предузећа могу да се укључе у радове у Костолцу и да представи кинеским партнерима домаће развојне потенцијале.

Вулин је нагласио да су инвестиције у Костолцу од око милијарду долара озбиљна сума и у европским оквирма, прецизирајући да ће у изградњу блока Б3 термоелектране Костолац бити уложено 800 милиона долара, а ревитализација блока Б1 коштала је око 150 милиона долара.

Та инвестиција ће се и те како осетити на читавој територији Србије, оценио је Вулин.

Изградња блока Б3 ТЕ Костолац је изузетно важна за енергетску безбедност земље, али га не можемо посматрати само као израдњу новог енергетског објекта, јер је то један од највецих објеката који Србија гради у овом тренутку, подвукао је министар енергетике и рударства Александар Антић, приликом обиласка ТЕ Костолац.

Изградња тог објекта имаће велики значај за читав регион Браничевског округа, нагласио је Антић и напоменуо да је заједно са министром Вулином у Пожаревцу разговарао са челницима тог округа како да се пројекат изградње новог блока у ТЕ Костолац искорсти за бржи развој читавог овог краја.

Антић је најавио да ће од 2018. године у Браничевском округу бити нових запошљавања и да ће до тада бити потребно ишколовати нове кадрове за нови блок термоелектране у Костолцу и за нове капацитете у површинском копу Дрмно, напомињући да у саму изградњу новог блока термоелектране треба да се укључе и домаћа предузећа.

Електроенергетски систем земље у зимском периоду биће стабилан, после катастрофалних поплава у 2014. годни, које су нанеле велику штету ЕПС-у, рекао је генерални директор ЕПС-а Александар Обрадовић.

Осим великих проблема на површинском копу Колубара, који је дуго био под водом, и на копу угља у Костолцу је било великих проблема у другом таласу бујичних поплава прошле године, али су проблеми превазиђени великим залагањем самих запослених, подсетио је Обрадовић.

За блок Б3 термоелектране Костолац, који ће ускоро почети да се гради, Обрадовић очекује да ће бити додатна осовина развоја електроенергетског система Србије, подсећајући да у Србији 25 годна није изграђена ни једна нова термоелекрана нити хидроелектрана.

Амбасадор НР Кине у Сбији Ли Манчанг рекао је да је ревитализација блока Б1 термоелектране Костолац, коју је радила кинеска компанија СМЕК, само прва фаза успешне привредне сарадње две земље, а у другој фази се очекује изградња попуно новог блока Б3 те електране.
"Што се тиче кинеске стране, ми смо спремни одмах да кренемо у реализацију онога што је потписано и договорено", поручио је Манчанг и захвалио се Влади Србије на огромној подршци за заједнички пројекат две земље.

Директор Привредног друштва Термоелектрана Костолац Драган Јовановић најавио је да ће блок Б1 термоелектране Костолац за пар дана поново кренути у производњу после ревитализације која је трајала 10 месеци.

Блок снаге од 350 мегавата (МW) имаће продужени радни век од 150.000 радних сати, прецизирао је Јовановић и подсетио да су радови извођени уз подршку међудржавног кредита са НР Кином.

Током разговора са министрима Антићем и Вулином, између осталог, било је речи и о почетку изградње новог блока Б3 термоелектране Костолац, инсталисане снаге 350 МW и функционисања површинског копа Дрмно капцитета од око 12 милиона тона угља годишње, навео је Јовановић.

Када блок Б3 буде завршен ТЕ Костолац ће са укупном снагом од 1.350 МW бити озбиљан произвођач електричне енергије, казао је Јовановић.

Састанку у Градској кући у Пожаревцу и обиласку ТЕ Костолац, присуствовали су и народни посланик и члан Председништва СНС-а Верољуб Арсић, начелник Браничевског округа Александар Ђокић, градоначелник Пожаревца Миомир Илић,председник Скупштине града Бане Спасовић, директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић и директор филијале НСЗ у Пожаревцу Соња Мирић.