Aa

Aa

Битка за демографију - битка целог друштва

Битка за демографију - битка целог друштва

Читај ми

СУБОТИЦА - Битка за бољу демографску слику не може да се води из једног министарства, већ мора да је води цела влада и цело друштво, поручио је данас у Суботици министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је у Суботици, заједно са министром здравља Златибором Лончаром и саветником у амбасади Кине Жу Лианћијем уручио донацију Општој болници - два инкубатора вредна око 25.000 евра и два монитора за праћење виталних параметара.

Донације су обезбедили Кина и београдско предузеће "Професионал медик”.

Захваљујући се на помоћи Влади Кине, министар Вулин је истакао да набавка нове опреме представља "борбу за демографију, за више рођених и здравих беба".

"Борба за демографију је, на жалост, нешто што је требало да радимо и много раније, али то радимо сада и то је нешто што се не може видети одмах. Често политичари беже од демографских података зато што је јако тешко очекивати резултате већ у свом мандату и тешко да ћете видети за годину или четири године значајну разлику", рекао је он.

Он је такође оценио да су демографски подаци земље изузетно лоши, односно да много више људи умире него што се рађа и да "многи своју срећу траже одлазећи из земље".

"Ово је први корак. Није најбољи или најважнији корак, али је први корак - када се дете роди да буде здраво и ако има проблем, да му у решавању проблема свакако помогнемо", рекао је Вулин и додао да то треба да буде задатак целе Владе Србије.

Лианћи је најавио да ће Влада Кине и убудуће наставити, у складу с могућностима, да помажу Србији.

"Верујемо да ћемо сарађивати и убудућеи донацијама обезбедити више количина, не само два или двадесет комада, већ и више, колико вам је потребно у целој Србији. И не само за овакву опрему, него и за друге намене", рекао је Лианћи.

Министар здравља Лончар, захваљујући народу и Влади Кине на донацији, рекао је да бебе којима је инкубатор неопходан у првим данима живота морају бити приоритет, односно да им се мора омогућити све како би израсле у здраву особу.

Лончар очекује од руководства суботичке болнице да у наредних месец дана промене своју политику у том правцу, односно да сваки инкубатор буде опремљен мониторима за праћење виталних функција, што сада није случај.

"Не можемо више ништа да импровизујемо, морамо да радимо онако како предвиђају стандарди у Европи и у свету", поручио је Лончар и најавио да ће у наредних месец дана доћи у још једну посету Општој болници у Суботици како би видео да ли се договор испуњава.

Министар је додао да очекује да већ од понедељка буде обезбеђено осам кревета за палијативно збрињавање.

Директор Опште болнице у Суботици др Горан Бићанин рекао је да ће убудуће приоритет те здравствене установе бити набавка потребних монитора и друге опреме која недостаје одељењу.

"Чули сте наредбу министра здравља, јединице интензивног лечења немају више времена за импровизацију и морају бити опремљена са најсавременијим техничким помагалима, поготово што је ово јединица интензивног лечења где се примају тек рођена деца", рекао је он.

Бићанин је поручио да ће приоритет бити набавка неопходне опреме за новорођене бебе, како им животи не би били угрожени.