Aa

Aa

Барошевић отворила традиционалне Покрајинске спортске игре параплегичара и квадриплегичара

Барошевић отворила традиционалне Покрајинске спортске игре параплегичара и квадриплегичара

Барошевић отворила традиционалне Покрајинске спортске игре параплегичара и квадриплегичара

Читај ми

„У сусрет Европској недељи спорта која за тему има укљученост, инклузију и иновације, отварам 36. Покрајинске спортске игре параплегичара и квадриплегићара Војводине“, рекла је помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић на отварању традиционалних спортских игара у Старој Пазови.

 

Помоћник министра је том приликом подсетила да су управо Покрајинске спортске игре до сада изнедриле параолимпијце у стоном тенису и стрељаштву. „Министарство ће и у будућности настојати да помаже Савез параплегичара и квадриплегичара, не само кроз подршку оваквим манифестацијама, већ и преко конкурса, како би и  покрајински и републички Савез параплегичара и квадриплегичара несметано функционисали, а наши будући олимпијци осветлали образ свима нама  медаљама“, истакла је Барошевић.

 

Она је указала да је Министарство, на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом, Савезу параплегичара и квадриплегичара Војводине, који у свом саставу има 8  удружења и која окупљају преко  400 особа са инвалидитетом, доделило близу пет милиона динара. Барошевић је додала да је Савез ове године обележио 45. година постојања.

 

„Задовољство је бити део овакве спортске манифестације и част да је званично отворим. Уверена сам да ће најбољи победити и не сумњам да међу вама има оних који ће сутра нашу земљу представљати на неком међународном такмичењу и који ће попут наших кошаркаша, Новака, баскеташа, одбојкаша, донети медаљу Србији и на тај начин показати колико је талената изнедрила наша, наизглед мала земља, а најбогатија на свету“, рекла је Барошевић.

 

„Република Србија на челу са председником Александром Вучићем издваја значајна средства за спорт и наше спортисте. Наша држава издваја значајна средства и за спортисте особе са инвалидитетом, који су освајачи медаља, признања на бројним међународним такмичењима, јер тако стварамо Србију без баријера“, поручила је након отварања спортских игара Барошевић.

 

Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић рекао је да сви као друштво у целини, треба да уложимо напор да особе са инвалидитетом буду прихваћене  и да буду равноправни чланови друштва,и додао да у том погледу, општина Стара Пазова прати европске трендове и да су сви једнаки.

 

На традиционалним спортским играма у Кући фудбала, у Старој Пазови, током два дана учествовало је 70 особа са инвалидитетом, који су чланови удружења из Новог Сада, Старе Пазове, Сомбора, Зрењанина, Руме, Опова и Панчева. Они су се такмичили у различитим спортским дисциплинама: атлетици, стоном тенису, стрељаштву, шаху и пикаду.

 

Поред помоћника министра Барошевић, Покрајинским спортским играма параплегичара и квадриплегичара присуствовао је и председник Савеза параплегичара и кавадриплегичара  Војводине Стеван Луковњак, председник Општине Стар Пазова Ђорђе Радиновић, Снежана Шиђански, помоћник секретара за социјалну политику у Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова и председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Ненад Дураковић.