Aa

Aa

Апел Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Инспектората за рад послодавцима и запосленима за примену превентивних мера безбедности и здравља на раду

Апел Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Инспектората за рад послодавцима и запосленима за примену превентивних мера безбедности и здравља на раду

Читај ми

Инспекторат за рад апелује на послодавце и запослене да у циљу смањења ризика од повређивања и спречавања повреда на раду доследно примењују Закон о безбедности и здрављу на раду.


Највећи број повреда на раду може се избећи применом превентивних мера у области безбедности и здравља на раду и коришћењем средстава и опреме за личну заштиту на раду.
С обзиром да су поједини радници који су задобили смртне и тешке повреде на раду били непријављени и да су ангажовани без претходног упознавања са технологијом рада, Инспекторат подсећа послодавце да су дужни да са радно ангажованим особама закључе уговор о раду или други одговарајући уговор у складу са Законом о раду, и да воде рачуна о њиховој стручној оспособљености и оспособљености за безбедан и здрав рад. Послодавци су такође дужни да приликом организовања радног процеса обезбеде превентивне мере ради заштите живота и здравља запослених и радно место на коме су спроведене мере безбедности и здравља на раду.
Инспекторат за рад подсећа и запослене да су дужни да примењују прописане мере за безбедан и здрав рад, да наменски користе средства за рад и опасне материје, и средства за личну заштиту на раду, те да у случају уочених недостатака известе послодавца или друго овлашћено лице.
Послодавца који не поштује Закона о раду, Закона о безбедности и здрављу на раду и подзаконске акте из ове области запослени могу − у писаној форми, путем имејла, телефона или лично − пријавити надлежној инспекцији рада.
Послодавци и запослени се могу обратити инспекцији рада и за потребна обавештења и савете у области безбедности и здравља на раду.

Подаци о адресама, имејл адресама и бројевима телефона инспекције рада... docОВДЕ128.5 KB