Aa

Aa

Апел да се насиље у породици пријави

Апел да се насиље у породици пријави

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је рекао данас да породица чија је беба преминула од последица насиља, није добијала социјално-материјалну помоћ и апеловао да се насиље у породици пријави.

"Насиље у породици мора да се пријављује и онда држава има механизме за заштиту, у супротном немогуће је у сваком дому знати шта се дешава", рекао је Вулин и рекао у тој породици нису у питању материјлани проблеми јер неколико чанова ради у иностранству.

Истакавши да насиље готово нико не пријављује када се догоди први пут, Вулин је навео да се у 90 одсто случајева насиље пријави тек када се понови други, трећи, пети пут. "Први пут скоро нико не пријављује насиље," истакао је Вулин и поручио да се у таквим случајевима треба обратити полицији, тужилаштву, центрима за социјални рад...

Како је навео, цело друштво мора да разуме да ово не треба да буде таблоидна прича, која ће да траје два, три дана, већ сви морамо схватити, ако се тако несто деси, да насиље морамо пријавити.

Он је новинарима у паузи конференције о инклузији, најавио да ће бити промењена законска решења која ће случајеве насиља другачије уредити, истакавши да су још у старту наишла на неразумевање решења која предвиђају да се уместо кривичне пропише прекршајна одговорност за насилника.

"Кривично дело се суди по пет година, а овде преступника одмах ставите на 20 до 30 дана у затвор, па да видимо да ли ће поново доћи на врата жене и лупати у глуво доба ноћи", истакао је Вулин.

Министар је навео да у породици чија је беба преминула није први пут да се тако нешто дешава али нико није хтео да пријави насиље.

Чак имамо информацију да је деда детета односно отац насилника, једно дете склонио у Немачку да не би трпело насиље, рекао је он и поновио да насиље нико није пријавио.

Он је подсетио да се о насиљу у породици може сазнати у породицама које су примаоци новчане материјалне помоћи, у хранитељским породицама, али да је тако нешто немогуће за породице које нису у том систему.

Насиље, како је подсетио, може да пријави и наставник, васпитач, чим примети да се дете другачије понаша, ако има повреде, модрице, а обавезу да пријаве насиље имају и лекари.

Једногодишња беба, која је примљена синоћ у Ургентни центар због тешких повреда које јој је нанео отац, преминула је рано јутрос и поред вишечасовне борбе лекара да јој спасу живот, јавио је РТС.

Припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили су синоћ К. К. (1990) због постојања основа сумње да је починио кривично насиље у породици над једногодишњим дететом, саопштио је Биро за сарадњу с медијима МУП-а.